Кой печели наградата „Караян“ за 2015г?

Кой печели наградата „Караян“ за 2015г?

Томас Хенгелброк

Цигуларят и диригент Томас Хенгелброк ще бъде носителя на музикалната награда на името на Херберт фон Караян за тази година. Ежегодният приз се връчва от 2003г. насам, а инициатор на събитието е Фестшпилхаус Баден-Баден, Германия. Отличието е в размер на 50 000 Евро, а сумата трябва да се използва за допълнителна подкрепа на младите музиканти, които развиват своята кариера.

Хенгелброк е основател и директор на хора и ансамбъла „Балтазар-Нойман“, които се занимават с исторически информирани изпълнения. От 2011г. носителят на наградата работи като главен диригент на Симфоничния оркестър на NDR, базиран в Хамбург. Официалното връчване на приза ще се състои на 30 януари 2016г. след изпълнението на оратория „Илия“ от Феликс Менделсон-Бартолди.

През годините редица изтъкнати изпълнители и музикални състави са удостоени с наградата „Караян“. Сред тях са цигуларката Ан-Софи Мутер /2003г./, Берлинската филхармония /2004г./, диригентът и пианист Даниел Баренбойм /2010г./ и Виенската филхармония /2014г./.