Пласидо Доминго и  Кончита Вурст на една сцена?

Пласидо Доминго и Кончита Вурст на една сцена?

Във Виенската щатсопер

Оперната и популярната музика ще си дадат среща на 17 май 2015г. във Виенската щатсопер. В галавечерта на една сцена ще се появят великият испански тенор Пласидо Доминго, неговия уважаван перуански колега Хуан Диего Флорес и провокативният австрийски изпълнител Томас Нойвирт, пеещ под псевдонима Кончита Вурст. В събитието ще вземат участие музиканти от Виенската филхармония. Концертът е част от програмата на Фестивала Евровизия, който приключва на 23 май във Виена.

„Доминго веднага се съгласи", обясняват от пресслужбата на австрийския оперен театър. Оттам поясняват, че концертът ще бъде под надслов "Pop meets Opera". Билетите на цени от 7 до 60 евро са били разпродадени за броени часове, а желанието на Виенската щатсопер е да събере повече публика от обичайното. Културната институция се е договорила и за излъчване на спектакъла по австрийската обществена телевизия ORF. Освен това, се предвижда инсталирането на огромна видеостена извън оперния театър, на която ще бъде излъчвана картина от концерта.

„Обзалагам се, че по този начин изграждаме мостове, а не стени“, заяви директора на Виенската щатсопер Доминик Мейер, което може да послужи за обяснение на причините за галавечерта. Изказването е в унисон с мотото на 60-тото издание на Евровизия - "Building Bridges" /„Изграждайки мостове“/. Престижната оперна сцена иска да предостави възможност на артистите „да изградят мостове между различните жанрове в музиката и различните музикални култури“. Програмата на концерта предстои да бъде обявена през април, като от Виенската щатсопер все още не са взели решение дали изпълнителите ще се изявяват съвместно на сцената или поотделно.