Българска следа на музикална премиера в САЩ

Българска следа на музикална премиера в САЩ

Цигуларката Бела Христова

Цигуларката Бела Христова предприе кампания в мрежата Kickstarter /платформа за подкрепа на културни проекти в САЩ/ за изпълнението на ново произведение за соло цигулка. Творбата носи заглавието ”Second String Force – for Unaccompanied Violin” и свързва по оригинален начин Партита от Й.С.Бах и Соната от Изаи. Автор на произведението е съвременната американска композиторка Джоан Тауър. 76-годишната американка е считана за „една от най-успешните жени-композитори на всички времена”, както пише сп. ”New Yorker”. Освен че е носителка на награда „Грами”, Тауър стана първата жена, получила престижното отличие за композиция „Гравемейер”.

Премиерата на творбата се състоя на 16 март в концертна зала „Мъркин” в Ню Йорк. Проектът на Бела Христова на стойност 6000 долара включва видеозаснемане на изпълнението с HD качество, а записът предстои да бъде официално разпространен през лятото на 2015г. Бела Христова има руско-български произход . Музикантката, родена в Плевен, изучава цигулка от 6-годишна възраст, а на 12 години участва в майсторските класове на Руджеро Ричи в Залцбургския Моцартеум. През 2003г. постъпва в Музикалния институт Къртис, където работи с Ида Кавафиян и Стивън Тененбом. През 2010г. получава Диплома за артист от Университета Индиана, като възпитаничка на Хайме Ларедо. Бела Христова е една от най-отличените цигуларки на своето поколение. Тя печели грант на Айвъри Фишер, победител е в Международния конкурс за цигулари „Майкъл Хил”, Нова Зеландия, и на Международните прослушвания за млади концертиращи артисти. Нейната техническа брилянтност и изключителна музикалност блестят в камерни творби на Кодай и Форе, световна премиера на Трио от Лаклан Скипуърт и др. „Всеки звук, който тя рисува, е превъзходен”, написа The Strad. Според „Washington post” тя е „изпълнител с впечатляваща сила и контрол”. Христова свири на цигулка Амати от 1655г., която е била притежание на американския цигулар, роден в Украйна, Луис Краснер.

28-годишната цигуларка ще участва от 9 до 12 април във фестивала „Музика вива”в Австралия, а впоследствие й предстоят рецитали в САЩ с Ейми Янг –пиано, в които са включени творби от Бах, Изаи, Тауър и Бетовен. На 16 май Христова ще бъде солист на Камерния оркестър на Индианаполис, дирижиран от Кърк Тревър. На този концерт тя ще изпълни Първия цигулков концерт на Паганини, а на 28, 30 и 31 май ще свири Шакона за цигулка и оркестър „Червената цигулка” със Симфоничния оркестър на Ню Хейвън под палката на английския маестро Уилям Боутън.