Глуха перкусионистка печели „Полар”2015

Глуха перкусионистка печели „Полар”2015

Евелин Глени впечатлява публиката

Шотландската виртуозна перкусионистка Евелин Глени ще бъде носител на Наградата „Полар”-2015г. Престижното музикално отличие ще бъде връчено на 9 юни тази година на официална церемония в Стокхолм, на която ще присъства и участва шведския крал Карл XVI Густав.

„Евелин Глени е изпълнител-феномен”, пише „Ню Йорк Таймс”. Перкусионистката и композитор губи напълно своя слух, когато е на 12-годишна възраст. Този проблем обаче й дава възможност за по-дълбоко свързване с музиката, която обича. Неслучайно Глени влиза в главната роля на филма ”Touch the Sound” /„Докосни звука”/, който изследва нейния нетрадиционен и интересен подход към перкусиите. Талантливата шотландка е работила с различни музиканти, например Джулиън Лойд Уебър и сър Джеймс Голуей, с множество симфонични оркестри и дори с исландската певица Бьорк. Издава повече от 30 албума със солови записи.

Повод за наградата „Полар” е нейната мисия да научи света да слуша музика. „Тя разширява нашето разбиране за това, което представлява музиката...”, става ясно от мотивите на журито. „Независимо от физическите обстоятелства, всеки може да усеща и изпълнява музиката, може да почувства и да отправя добрите вибрации чрез нея. В Обединеното кралство Глени променя критериите за прием в музикалните училища”, като лобира за инвестиция от 332 милиона паунда, които биват предназначени за обучение по музика, музикални инструменти и пособия. Перкусионистката участва активно в откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012г. „Евелин Глени ни показва, че тялото е резонансна камера и че ние живеем във вселена на звука”, пише още в мотивите на журито. Щом научава за наградата, Глени споделя, че се чувства „ смирена и вдъхновена”. Още за изпълнителката, можете да откриете в наша минала публикация ТУК

През 2015г. с „Полар” ще бъде удостоена и американската кънтри-дива Емилу Харис. Носителката на 13 награди Грами е високо оценена заради приноса й да добавя вокални партии, които не са съществували в досегашните мелодии. Певицата с кариера в рамките на пет десетилетия използва позицията си на музикант, за да работи в полза на правата на жените, правата на животните и грижата към хората, пострадали от войните.

Припомняме ви, че наградите „Полар” са получили прозвището „Нобеловата награда за музика” не само заради мястото, на което се връчват, но и заради тяхната парична стойност. През 2014г. носители на отличята станаха „бащата на рокендрола” Чък Бери и американският театрален и оперен режисьор Питър Селърс. Вижте кой получи „Полар”-2013 и още подробности за наградата ТУК