Райна Кабаиванска отново събира млади оперни таланти

Райна Кабаиванска отново събира млади оперни таланти

Майсторският клас 2015 на голямата оперна актриса

Майсторският клас 2015 на голямата оперна актриса стартира на 8 септември т.г. От 20 март започва регистрацията на кандидатите за участие в XV Mеждународен майсторски клас в Нов български университет на голямата оперна прима Райна Кабаиванска, съобщи Георги Текев, изпълнителeн директор на университета.

Желаещите да се явят на прослушването за участие в майсторския клас могат да се регистрират на официалния сайт на световноизвестната оперна звезда. Условията за участие са кандидатите да имат музикално образование или в момента да се обучават в музикално висше училище, да са на възраст до 32 години и да имат подготвени пет арии за конкурсното прослушване.

Прослушването на кандидатите тази година ще бъде на 7 септември в Софийската опера и балет и ще се проведе лично от Райна Кабаиванска. 10 избрани млади оперни певци от всички кандидати ще имат възможността да работят с Райна Кабаиванска от 8 до 26 септември върху усъвършенстване на вокалната си техника и актьорска интерпретация, както и да подготвят нови роли.

На 27 септември най-добрите участници в майсторския клас ще представят Галаконцерт в Софийската опера и балет с оркестъра на оперния театър, под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Тогава ще бъдат присъдени и стипендиите от нейния дарителски фонд.

Стипендиите ще бъдат в три категории за обучение с голямата оперна актриса – за майсторския клас в Нов български университет; за майсторския клас в Академия Киджана в Сиена, Италия; специални едногодишни стипендии за Института “Веки - Тонели” в Модена, Италия.

Първият си майсторски клас в България в Нов български университет Райна Кабаиванска прави през 2001 г. През 2002 г. голямата българска опера актриса създава със свои средства дарителски фонд в НБУ за стипенидии на млади оперни певци за обучение в България и Италия. През годините дарители на фонда са личности и организации, сред които Фондация “Америка за България”, Фантастико, Столична община, Алфабанк. През 2014 г. в Юбилейния благотворителен галаконцерт “Райна Кабаиванска представя звездите на операта” участваха най-известните артисти от нейната школа – днес звезди в големите световни оперни театри, с което те самите станаха и дарители на Фонд “Райна Кабаиванска”.

Вече 15 години Райна Кабаиванска открива нови таланти, работи за тяхното оформяне и развитие, като подпомага продължаващото им обучение и представянето им на международната оперна сцена. До момента след участие в майсторските класове на един от най-значимите сопранови гласове в света са присъдени над 60 стипендии, отворили пътя на млади оперни артисти по най-големите оперни сцени в света.