Брайтман ще пее от Космоса

Брайтман ще пее от Космоса

През септември

След поредица от звездни мигове в кариерата й, от нейния хит "I Lost My Heart to a Starship Trooper" до забележителния й успех във „Фантомът от операта”, британското сопрано Сара Брайтман се подготвя за ново предизвикателство: концерт на живо от космоса. 54-годишната певица планира да изпълнява песен от Международната космическата станция, като акомпаниментът ще бъде осъществяван от оркестър на Земята. Все още не е избрана мелодията, с чиято интерпретация се ангажира сопраното. „Опитвам се да открия произведение, което има красиво звучене и обикновено послание, като не е твърде сложно за изпълнение”, коментира тя. „Не искам да обещавам отсега твърде много”, добавя певицата.

Сара Брайтман ще бъде осмият космически турист и първият професионален певец, който ще стане част от 3-членния състав на на борда на руския космически кораб "Союз TMA". Летателният апарат ще бъде изстрелян от космодрума Байконур в Казахстан на 1 септември 2015г. и ще остане в околоземната орбита в рамките на 10 дни, съобщава Ройтерс.

„Не мога да обясня напълно защо това е нещо, което винаги е било много силно в мен”, заяви Брайтман на специална пресконференция по повод предстоящото пътуване. „Аз съм изключително развълнувана и откривам постоянно различни неща за себе си”, пояснява тя. Вдъхновена е за това пътешествие в космоса, след като е гледала по телевизията първото кацане на Луната през 1969г. и от тогава е амбицирана за такъв полет. Британските медии информират, че сумата, предназначена за космическата одисея на певицата, възлиза на 35 милиона паунда. Самата Брайтман не потвърди, но и не отхвърли тиражираните съобщения, но поясни, че не може да разкрие точната цена поради договорни причини.

За своето пътуване в космоса Брайтман е подложена на изтощителен тренировъчен режим, след като през юли 2012г. бе одобрена за полета. Певицата прекарва по 16 часа на ден, от които 4 часа за изучаването на руски език, на който ще слуша инструкциите на борда.

Припомняме, че канадският астронавт Крис Хедфийлд записва песни по време на престоя си в космоса, сред които "Space Oddity” на Дейвид Боуи, слушано от милиони хора по света. Сара Брайтман обаче ще бъде първият професионален музикант, който ще пее в околоземна орбита. „Открих много паралели между обучението, което правя и това, което съм правила като изпълнител. Например, пътувате за около година на различни места в различни страни. Трябва да се вземат бързи решения, но трябва да мислиш за физическото си състояние, за костюмите, които трябва да носиш”, заявява певицата.