Либрето на Господинов покорява Полша

Либрето на Господинов покорява Полша

Оперната премиера е на 14 март 2015г.

„Реших да опитам. Обичам подобни авантюри и предизвикателства”. Това каза писателят Георги Господинов в ефира на Класик ФМ радио по повод световната премиера на спектакъла ”Space opera”, създаден по негово либрето. Първото изпълнение на оперната постановка ще се състои тази събота, 14 март 2015г., в Държавната опера „Станислав Монюшко" /Театър Виелки/ в полския град Познан. Музиката е дело на Александър Новак. Впечатлен от книгите на българския автор, младият съвременен композитор отправя покана към него, а зад проекта застават Оперния театър в Познан и Полското министерство на културата. „Сътрудничихме си много добре. Новак е човек, който има вкус и усет към текста, което на мен страшно ми допадна”, разкрива авторът на „Физика на тъгата” и „Естествен роман” във връзка с работния процес по създаването на оперния спектакъл.

За Георги Господинов ”Space opera” е „разсъждение върху това дали сме готови да пренесем със себе си всекидневието в космоса, дали сме готови екзистенциално за космоса; технологично ние ще бъдем готови”. Главни действащи лица са Адам и Ева - перфектната двойка астронавти, които пътуват до Марс в продължение на 500 дни и нощи, като в сюжета се отдава дължимото на животните, пратени в космоса преди човека - от плодовите мухи (първите космонавти) до кучето Лайка. Либретото на Георги Господинов е преведено на английски език от Анджела Родел, а на полски – от Магда Питлак, като е спечелило симпатиите на г-жа Агнешка Кошчушко- директор на Полския културен институт в София. Световната премиера на „Space Opera“ в Познан съвпада с откриването на тридневна конференция в града, посветена на съвременната опера и музикалния театър в условията на технологични, културни и икономически промени.

В предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми писателят сподели, че „в новата опера може би сюжетът и класическото разказване вече не е същото, но необходимостта от текст и поетичността на този текст /моето допускане/ ще бъде все по-важна, защото всяка опера има нужда от мит”. По думите на Господинов „нужни са ни ново съчиняване, нови митове, нова поезия в съвременната опера, така че либретистът ще бъде важен”. Авторът, който е носител на наградата „Златно перо” на Класик ФМ радио и галерия „Макта”, счита, че трябва да се помисли „възможно ли е поставяне на съвременна опера в България?”, както и да се отправят покани към автори и писатели за създаването на либрето по подобие на полската покана, която е получил.

Какво още сподели Георги Господинов, чуйте в звуковия файл под снимката вляво.