Започва „Млади виртуози” 2015

Започва „Млади виртуози” 2015

Кой ще свири с Оркестъра на Класик ФМ?

За 11-ти път Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София ще бъде домакин на Международния конкурс "Млади виртуози". Тази година той ще се проведе на два етапа: от 12 до 19 март 2015 г. за категориите „Цигулка”, „Виола” и „Виолончело” и от 30 март до 5 април 2015 г. за категорията „Ударни инструменти” . През 2015г. ще вземат участие над 130 кандидати от 20 държави, като талантите са разпределени в четири различни възрастови групи. Наградният фонд на конкурса е в размер на 59 250 лева, като освен трите неделими награди във всяка една категория и възрастова група са предвидени и допълнителни отличия. Едно от тях е специалната награда, която предоставя „Кантус Фирмус”. Благодарение на музикалната агенция, за трета поредна година ще бъде избран най-ярко представилият се български участник, който ще получи възможността да свири като солист с Оркестъра на Класик ФМ радио. До този момент носители на приза станаха младите музиканти Слава Атанасова /цигулка/ - България и Фарадж Акбаров /кларинет/ - Азербайджан. част от наградите в различните специалности носят имената на едни от най–ярките български музиканти и педагози, като: проф. Люба Енчева, проф. Сава Димитров, проф. Кирил Карел Стари и проф. Добри Палиев.

„Подготовката на един конкурс е много отговорно и сложно нещо”, сподели създателката на конкурса г-жа Милка Митева в ефира на Класик ФМ радио. В качеството й на директор на НМУ „Л.Пипков” тя подчерта, че „изкуството изисква в един определен миг да си най-съсредоточен и да можеш да покажеш цялата си емоционалност”. В предаването „Сутрешно кафе с Радостина Узунова” Митева не скри радостта си от огромния брой участници, но уточни, че догодина е възможно да се въведе предварителна селекция.

Конкурсът „Млади виртуози” е предназначен за млади изпълнители, музикални теоретици и композитори от целия свят. Той предоставя нови възможности за всички участници да се състезават и контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика. Качествата на младите виртуози ще бъдат оценявани от световни музикални авторитети като австрийската цигуларка и музикален педагог Дора Шварцберг, прочутият цигулар и педагог Захар Брон, изтъкнатите музиканти Маурицио Шарета и Верка Стефанова, както и Александър Земцов, Итка Хоспрова, Огнян Станчев, Анатоли Кръстев, Стефан Попов, Ромен Гариу, Христо Танев, Георги Арнаудов, Владимир Перлин, Христо Йоцов, Небойша Живкович и Стоян Янкулов. „Това са имена, които извикват респект като инструменталисти, но и като хора, доказали себе си на педагогическото поприще. Всеки млад музикант ще бъде щастлив да представи себе си пред такива хора”, поясни Милка Митева. Цялото интервю ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.

„Млади виртуози” е единственият конкурс в България, който е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси- EMCY. Това е и един от 8-те конкурса от тази организация, в които един музикален талант ще спечели представяне във всички европейски зали. Форумът се провежда под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова, като водещо място сред меценатите заема Фондация „Америка за България”. Откриването на 11-тия международен конкурс „Млади виртуози” ще се състои на 12 март 2015г. от 18.00ч. с изпълнения на носители на първите награди от предишни издания на проявата. Концертът на журито ще се състои на 17 март в залата на НМУ „Л.Пипков”. Входът за меломаните ще бъде свободен.