ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ПРЕДСТАВЯ  „МАТЕУС ПАСИОН“ ОТ Й. С. БАХ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЕЛИКДЕН

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ПРЕДСТАВЯ „МАТЕУС ПАСИОН“ ОТ Й. С. БАХ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВЕЛИКДЕН

Грандиозната композиция ще огласи зала „България“ на 1 април от 19:00 ч.

„Европейски музикален фестивал“ 2015 ще отбележи големия християнски празник Великден със специално музикално събитие. Цялостно изпълнение на грандиозната, почти 4-часова композиция на Йохан Себастиан Бах „Матеус пасион“ ще бъде представено на 1 април от 19:00 ч. в зала „България“. Написан по евангелски текстове, пасионът пресъздава с музика събитията от живота на Исус Христос през Страстната седмица - Тайната вечеря, Предателството и Страданията по пътя към Голгота. Концертът е съвместна продукция на фондация „Бахово общество в България“ и музикална агенция „Кантус Фирмус“, като ще бъде едно от централните събития в програмата на фестивала. ЕМФ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 г. и на Министерството на културата на Р. България. Форумът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк.

„Матеус пасион“ е мащабна композиция, написана за 5-ма солисти, два хора и два оркестъра и представлява истинско предизвикателство за изпълнителския състав. Основната солова партия в творбата - тази на Евангелиста, ще бъде изпълнена от австрийския тенор Виргил Хартингер. Негови партньори ще бъдат българските солисти Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова – Динова (мецосопран), Пламен Бейков (бас) и Петър Петров (бас). В концерта ще участва също Камерен хор „Св. Троица" с диригент Елиянка Михайлова, Хор на Българската асоциация по музикотерапия с диригент Мария Момирова и Фестивален бароков оркестър от водещи български инструменталисти. Диригент и главен художествен ръководител е Йосиф Герджиков. Благодарение на фондация „Бахово общество в България“ от 2007 г. в София ежегодно се организира изпълнение на пасион от Бах по време на Страстната седмица, а от 2011 година те са част от „Европейски музикален фестивал“. В концертите участват предимно български музиканти, които интерпретират пасионите на немския бароков майстор с голяма емоционална ангажираност и разбиране за неговия стил. По този начин България се приобщава към силната европейска традиция за посрещането на Великден с музика, носеща непреходна художествена ценност и общочовешко значение. През 2012 г. фондацията е удостоена с престижната награда „Златно перо” за принос към българската култура.

За МАТЕУС ПАСИОН от Й. С. БАХ:
Още от началото на 18 век в Германия е съществувала традиция да се изпълняват музикално-сценични произведения, пресъздаващи Христовите страдания по време на Страстната седмица. „Матеус пасион“ е написан вероятно през 1727 г. Оригиналното заглавие на творбата на латински е Passio Domini Nostri J.C. Secundum Evangelistam Matthaeum. Със сигурност се знае, че произведението е изпълнено на Разпети петък през 1729 г. в църквата „Св. Тома“ в Лайпциг, където Бах е работил като кантор. В пасиона е използван евангелския текст от 26-та и 27-ма глава на Евангелието на Матей, както и стихове за ариите и хоралите, написани от либретиста Кристиан Хенричи, известен като Пикандер. След смъртта на Й. С. Бах „Матеус пасион“ е почти забравен. Едва през 1829 г. по повод 100 години от премиерата немският композитор Феликс Менделсон-Бартолди организира в Берлин изпълнение на творбата, макар и в съкратен вариант. Неговата инициатива поставя началото на преоткриването на баховата музика.

Билетите за "Матеус пасион" от програмата на "Европейски музикален фестивал" са на цени от 10 до 40 лв. и могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, и онлайн на ticketsbg.com.