Диана Дамрау подготвя нов албум

Диана Дамрау подготвя нов албум

На 30 март 2015г.

Пламъкът на белкантото” – така Диана Дамрау е решила да озаглави най-новия си звукозаписен проект. В него немското сопрано пренася публиката в златната ера на белкантото, ранния 19 век , като отправна точка за изследване на театралната и музикалната страст, която води до драмата на веризма от 1890г. „Италианската опера е форма на изкуството, която се занимама с истинските чувства”, обяснява певицата. Тя споделя, че е избрала сама ариите от Белини („Пуритани”, „Сомнамбула”), Доницети („Розамунда от Англия” и „Мария Стюарт”), Верди („Разбойници”, „Травиата”, „Луиза Милер”), Пучини („Бохеми”) и Леонкавало („Палячи”), включени в този албум. В този репертоар от 24 арии Дамрау демонстрира своите вокални качества, като доказва гъвкавостта си в интерпретацията на сложните колоратури. Дискът, който излиза под знака на лейбъла „Ерато”, е записан в съпровод на Оркестъра на Театро Реджо - Торино, а на пулта е Джанандреа Нозеда. Заедно със същия диригент, който се качи на диригентския подиум на Оркестъра и хора на Метрополитън опера, Диана Дамрау изигра една от знаковите роли в своята кариера – Лейла от „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Поводът бе отбелязването на 100-годишнината на Мет.

На 1 март тази година немското сопрано бе избрано за солистка на Виенската филхармония, която гостува в Карнеги хол. Диригент на този проект бе Даниеле Гати, с когото Дамрау е работила още през 2013г. за спектакъла „Травиата” от Дж.Верди на сцената на Миланския оперен театър „Ла Скала”.

Тази пролет оперната прима ще се превъплъти в ролята на Манон от едноименното произведение на Жул Масне. Това е дългоочаквано появяване на сцената на Метрополитън опера заради „драматичното майсторство и нюансите в интерпретациите”, на които е способна Диана Дамрау. Партньор на сцената ще бъде Виторио Григоло, който влиза в ролята на кавалер Де Грийо, а на диригентският пулт застава Емануел Вийом. Спектакълът, чиято продължителност е около 4 часа, е създаден в сътрудничество на четири големи световни оперни театъра- Метрополитън опера, „Ковънт Гардън”, „Ла Скала” и Операта в Тулуза. Режисурата е поверена на французина Лоран Пели, чийто „Любовен еликсир” впечатли публиката в Кралската опера в Лондон в средата на януари 2015г. Постановката бе показана и на големия екран в София в избрани киносалони.

В календара на Диана Дамрау предстои поредица от белкантови концерти в Монте Карло (10 април), Франкфурт (13 април), Виена (15 април), Мюнхен (17 април), както и рецитали с известния арфист Ксавие дьо Местр в Женева (23 април), Хановер (26 април), и Мадрид (28 април).