Доминго отказа участие

Доминго отказа участие

Не иска да пее в „Трубадур” в Залцбург

Пласидо Доминго отказа участието си в операта „Трубадур” от Джузепе Верди, която ще бъде представена по време на Залцбургския фестивал, който предстои пред лятото /18 юли - 31 август 2015г./. Испанският оперен певец трябваше да се превъплъти в образа на граф Ди Луна от едноименното произведение, като щеше да си партнира с руското сопрано Анна Нетребко в спектакъла, планиран за 8 август. Тенорът отказа да влезе в ролята на благородника на служба при принц Арагон в спектаклите, планирани в Берлин и Милано. Все пак, постановката ще остане в афиша на Залцбургския фестивал, като Доминго ще бъде заменен от полския баритон Артур Ручински, който спечели широко признание в световни издания именно за образа на граф Ди Луна. Режисьор на спектакъла ще бъде Алвис Херманис, а диригент – Джанандреа Нозеда.

За щастие няма да се отмени планираното отбелязване на 40 години от дебюта на Пласидо Доминго на Залцбургския фестивал. Събитието е планирано за 30 юли, като в него ще вземат участие сопраните Красимира Стоянова (България), Мария Агреста (Италия), Ана Мария Мартинес (Пуерто Рико), мексиканският тенор Роландо Виясон. Те ще изпълнят арии и дуети от опери на Верди, Пучини и други композитори от веризма. Съпроводът ще бъде осигурен от Мюнхенския радиосимфоничен оркестър, дирижиран от Джанандреа Нозеда. Тържественият концерт в чест на Доминго измества с един ден рецитала на оперната певица Мария Агреста и пианиста Юлиус Дрейк.

Пласидо Доминго се появява за първи път на Залцбургския фестивал през 1975г. Тогава е поканен да изпълни главната роля в операта „Дон Карлос”, като продукцията е дирижирана и режисирана от Херберт фон Караян. Успехът е постигнат, а положителните отзиви от публиката и критиката не стихват дълго време след това. С тази изява „Кралят на операта” допринася за утвърждаването на репутацията на Залцбургския фестивал като най-важния в света на класическата музика. В Голямата фестивална зала, където редовно се провежда събитието, Доминго взема участие и в спектаклите на „Хофманови разкази”, „Бал с маски” и „Трубадур”, както и в концертни версии на оперите „Парсифал”, „Дама Пика”, „Самсон и Далила”, „Тамерлан”, „Жана Д’Арк” и в осем концерта, сред които Галавечер за Вагнер и представяния на „Миса Солемнис” от Бетовен и „Реквием” от Верди.