Ратъл поема Лондонския симфоничен оркестър

Ратъл поема Лондонския симфоничен оркестър

Като нов музикален директор

Лондонският симфоничен оркестър оповести официално, че сър Саймън Ратъл ще поеме ръководството на състава през септември 2017г. В съобщението се посочва, че той ще продължи започнатото от неговите предшественици Андре Превен, Майкъл Тилсън Томас и сър Колин Дейвис. Всъщност 60-годишният диригент е избран за нов музикален директор на престижния британски оркестър, като ще наследи този пост от Валери Гергиев, който се премества в Мюнхенския радиосимфоничен оркестър. По думите на Ратъл „ние споделяме една мечта, в която изпълнението, преподаването и обучението са неделими, като изкуството ни остава в центъра на всичко. Не мога да си представя по-добър и по-вдъхновяващ начин да прекарам следващите години с Лондонския симфоничен оркестър. Чувствам се изключително щастлив, защото чувствам тези оркестранти не само като мои съратници, но и като мое музикално семейство.” Според диригентът, роден в Ливърпул, приоритет ще бъде създаването на нова музика, сътрудничеството с водещи композитори и преподаватели и партньорства между Лондон и цялата страна, за да може да се потвърди мястото на Великобритания като световен лидер в областта на изкуствата. От своя страна, управляващият директор на оркестъра Кетрин Макдауъл счита назначаването на сър Ратъл за сбъдната мечта и негово достойно завръщане в родината. „Ние с нетърпение очакваме отварянето на една нова глава в историята на Лондонския симфоничен оркестър, свързана с музицирането, което има амбицията да достигне до заинтересованите от него общности и което да докосне живота на хората чрез силата на музиката”, заяви тя. 

От 2002г. сър Саймън Ратъл е главен диригент и артистичен директор на Берлинските филхармоници, с които дебютира още през 1987г., когато се качва на пулта за Симфония № 6 от Густав Малер. Забележителен факт в кариерата на изтъкнатия диригент е дългогодишната му работа със Симфоничния оркестър на Бирмингам – от 1980 до 1998г. През този период Ратъл превръща състава в един от най-важните британски оркестри. Първата поява на сър Саймън Ратъл на пулта на Лондонския симфоничен оркестър е била през октомври 1977г. Той отново дирижира оркестъра по време на откриването на Олимпийските и параолимпийските игри, които се проведоха в британската столица през 2012г. През януари 2015г. дирижира два концерта със същия състав в Барбикан център, където представи творби от Шуман, Стравински, Веберн, Берг и Лигети.

Информацията за новия ръководен пост на сър Саймън Ратъл се появява броени часове след като от Фондацията на Берлинската филхармония обявиха, че предстои избирането на неин нов артистичен директор. На 11 май 2015г. оркестрантите ще дадат своя таен вот, а резултатът от гласуването ще бъде обявен незабавно.