Веско Ешкенази: „Бих направил нещо в България”

Веско Ешкенази: „Бих направил нещо в България”

Как изглежда родината от първия пулт на Концертгебау?

„За мен винаги остава много важно откъде идвам, къде съм роден, моята история и винаги се старая да я свързвам с това, което правя в момента” . Това заяви в ефира на Класик ФМ радио изтъкнатият български цигулар Веско Панталеев-Ешкенази. Концертмайсторът на Кралски Концертгебау оркестър призна, че „условията в България не са такива, на които са музикантите”. По думите му, трябва да се повиши не само нивото на заплащането им, но и на отношението към тях, като се даде повече гласност на приноса им за обществото. „Аз с огромно удоволствие бих се върнал и бих направил нещо в България, но за мен това би било много по-лесно, защото вече съм изградил всичко, което съм успял”, каза той.

Фактът, че почти липсват български имена в световните музикални конкурси, също не убягва от вниманието на Веско Ешкенази. Пред водещия на „Сутрешно кафе” Георги Митов-Геми, той открива причината в липсата на силна конкуренция в България „от хора, които свирят на високо равнище, както беше по мое време”. Виртуозът на цигулката смята, че „все още има страхотни педагози, които имат прекрасни класове по цигулка и аз съм техен свидетел и ги познавам. Те са единствената надежда! Въпросът е да продължава да има образование”.

Въпреки интензивния си график, който го отвежда на различни световни сцени, Веско Панталеев-Ешкенази се заема с нелеката задача да организира концерт в България с участието на Концертгебау камерен оркестър, с който ще свири, но и ще дирижира. Той разкри, че събитието, за което вече ви информирахме, се подготвя цяла година. „Това не е просто един концерт, на който ние ще дойдем и ще изсвирим една хубава програма”, обяснява талантливия цигулар. Част от проекта е и дарението на нови лъкове и струни за учениците от НМУ „Л.Пипков” в София, чийто възпитаник е самият той. Тук е мястото да припомним, че кариерата му започна от концертмайсторското място на Филхармония „Пионер” и достигна до първия пулт на престижния Кралски Концертгебау оркестър в Амстердам, Холандия.

Според брилянтния цигулар, „все още в света ни знаят. Аз се срещам непрекъснато с българи, които свирят по оркестрите в Мадрид, във Виена, в Лондон, и то не само от моето поколение”. Какво още сподели Веско Панталеев-Ешкенази в навечерието на 3 март 2015г., чуйте в звуковите файлове под снимката вляво.