Първо изпълнение на чело от Първата световна война

Първо изпълнение на чело от Първата световна война

Във Великобритания

„Виолончело от окопите”- така може да се определи този уникален музикален инструмент, създаден по време на Първата световна война. Той е изработен от Реджиналд Куелч, който е бил сапьор от корупса на Кралските инженери в Британската армия, а след това е работил за Голямата западна железница като инженер по сигнализацията. Тялото на инструмента представлява скачени ламаринени бидони за масло. Височината на виолончелото е 1,2 метра.

След като Куелч си отива от този свят на 94-годишна възраст в град Пършор, неговите наследници даряват виолончелото, което става притежание на Градската галерия с музей на Устър. Именно там виолончелото прозвуча за първи път след войната с изпълнение на Джулия Палмър-Прайс. Според старшия уредник на музея Филипа Тинсли струнният инструмент не е използван от много дълго време. „Той пристигна опакован при нас в комплект с чанта на Куелч. Когато ги разопаковахме, всичко изглеждаше недокоснато, сякаш ток у-що се е върнало от бойното поле”, коментира тя.

Виолончелото е само един от експонатите, включени в експозицията „Първата световна война по думите на жителите от Устършър”, която от октомври до момента е разгледана от над 10 000 посетители. В изложбата присъстват писма, дневници, предмети от бита от войната, както и запис от друг подобен инструмент, който е „забележително мелодичен”, твърди Филипа Тинсли . По думите й тези изключително редки експонати са „единствените оцелели след като са били изработени на фронта”. Уредникът допълва, че в тях проличава „изобретателността на създателя им и сериозния труд , който е положен за скачването на дървения гриф с останалите части, оформянето на резонаторните отвори и т.н.”. Според Тинсли едва ли „можем да си представим колко настроение е привнасял този инструмент дори и при най-трагичните обстоятелства”. Изложбата продължава до 14 март 2015г. в Устър, Англия.