След  85 години отново в Куба

След 85 години отново в Куба

Американски оркестър

След като президентът на САЩ Барак Обама обяви нормализирането на дипломатическите отношения с Куба през декември 2014г., вече е уговорено и първото голямо музикално събитие между двете страни. Така след повече от осем десетилетия, Оркестърът на Минесота отново ще свири в Куба. Заедно с музикалния си директор, финландския диригент Осмо Вянска, симфоничният оркестър ще посети Хавана за концерти на 15 и 16 май 2015г. в Teatro Nacional, един от най-големите театри в страната. Музикантите от Минесота ще гостуват на 19-ия фестивал „International Cubadisco“ по покана на Кубинското министерство на културата, а от американска страна оркестъра получава дарение за пътуването си от частни лица. В предстоящите концерти ще участват и местни музиканти – пианистът Франк Фернандес и Националния хор на страната, за изпълнението на „Фантазия за пиано, хор и оркестър“ от Бетовен.

За основаният през 1903г. американски оркестър, пътуванията винаги са били важна част от историята на концертите, които е изнасял. Дори популярното име на ансамбъла в ранните му години е било „Оркестъра на колела”, заради големите разстояния, които е трябвало да изминава с железница. През 1929г. за първи път оркестрантите напускат континенталната част на САЩ, за да отпътуват с параход към Куба, където правят изключително успешни представяния в Хавана. Именно затова, сега оркестърът обявява, че „турнето възстановява една историческа връзка, създадена от концертните обиколки в Куба през 1929 и 1930г.” По този начин, ансамбълът става не просто първия американски оркестър сега, който влиза в страната след промените в политическия климат, но „инициативата демонстрира силата на музиката да предложи изключителни възможности за културен обмен” – по думите на Мерилин Нелсън, директор на оркестровия съвет. Колкото до програмата за концертите, предвидена е още една от Бетовеновите симфонии – №3 „Ероика“, заради историческата препратка към 1929г., когато Оркестърът на Минесота е гостувал в Хавана именно с тази творба. Поради големия тогавашен успех, оркестърът е имал и още едно посещение в Куба - през следващата година /1930г./, когато все още е бил познат, като Симфоничен оркестър на Минеаполис. Какво мисли за предстоящото турне диригентът Осмо Вянска, научаваме от неговите думи, публикувани в уебсайта на състава: „Преди осемдесет и пет години, оркестърът на Минесота, който тогава се е наричал Симфоничен оркестър на Минеаполис, е свирил музика на Бетовен пред кубинската публика. Сега за нас е тръпка и привилегия да направим същото, толкова десетилетия по-късно. Светът се е променил така много от тогава, но това, което е останало непроменено е могъществото на тази музика да въздейства и изгражда връзки между хората и изпълнителите”.

В последните години Осмо Вянска, който работи от 2003г. с американския оркестър, продължи тази „пътуваща” традиция в състава, като го изведе на големи турнета в Европа, включително и на британския фестивал BBC Proms през 2010г. В репертоара му има изключително много партитури на Бетовен – още през 2004г. с Оркестъра на Минесота той започна пет-годишен звукозаписен проект с всички симфонии на немския композитор за компанията BIS. А само след няколко дни, на 28 февруари, финландският диригент, кларинетист и композитор Осмо Вянска ще навърши 62 години.