„Ла Скала” почита Мирела Френи

„Ла Скала” почита Мирела Френи

На 25 февруари 2015г.

На 25 февруари 2015г. Миланският оперен театър „Ла Скала” ще отбележи 80 години от рождението на Мирела Френи. По време на бенефиса италианското сопрано ще бъде интервюирано от Елвио Джудичи и Алберто Матиоли, а на огромен екран ще бъдат прожектирани архивни снимки от най-значимите й роли, както и видеозаписи с нейни изпълнения. Входът за публиката ще бъде свободен, като гостите на вечерта ще получават предварително пропуските за своите места.

Именитата оперна певица Мирела Френи дебютира в „Ла Скала” на 9 януари 1962г. в ролята на Нанета от операта „Фалстаф” на Джузепе Верди. На диригентския пулт застава Антонино Вото, който преподава на Рикардо Мути. (В някои интернет страници като Wikipedia е отбелязано погрешно, че дебютът е бил през 1963г., а на пулта е застанал Херберт фон Караян). В същия оперен театър, но през 1963г., спасява спектакъла „Кармен”, в който играят Марио дел Монако и Джулиета Симионато, като се налага да влезе в ролята на Микаела. След този успех тя успява да впечатли Херберт фон Караян с образа на Мими от операта „Бохеми” на Джакомо Пучини и се превръща в една от любимите оперни певици, с които диригентът предпочита да работи занапред. На сцената на „Ла Скала” Мирела Френи пресича своя творческия път с този на Райна Кабаиванска, както и на Николай Гяуров, с когото сключва брак през 1981г. С него основават и Център на белкантото във Виньола, където преподават. Последната поява на италианското сопрано на сцената на „Ла Скала” е била в ролята на Федора от едноименното оперно произведение на Умберто Джордано. Партньор на Мирела Френи в този спектакъл е бил Пласидо Доминго, а диригент- Роберто Абадо. Постановката се играе през юни 1996г. и се появява на DVD през следващата година.

Припомняме ви, че прочутата оперна прима е родена на 27 февруари 1935г. в Модена, където получава своето образование заедно с Леоне Маджера, който става неин първи съпруг. Мирела Френи дебютира през 1955г. в Модена, но професионалната й кариера получава сериозно развитие след 1958г. Първите й сериозни успехи са на Фестивала Глайндбърн, в „Ковънт Гардън”, в Театро „Реджо”, Торино, а скоро след това и на сцените на останалите големи европейски и американски оперни театри. На 11 април 2005г. Мирела Френи приключи офиицално изявите си на сцената в постановката „Орлеанската Дева” на Вашингтонската национална опера.