Британският композитор Майкъл Наймън спечели наградата „Ivor Novello”

Британският композитор Майкъл Наймън спечели наградата „Ivor Novello”

Известният филмов композитор Майкъл Наймън

Известният филмов композитор Майкъл Наймън бе отличен с престижната
награда „Ivor Novello” за цялостен принос в музиката. Майкъл Наймън стана
най-прочут със забележителната си музика към филма „Пианото” на реж. Джейн Кемпиън. Този саундтрак бе продаден в над три милиона копия, а филмовата му сюита /част, от която е заимствана от неговия Концерт за пиано/ получи огромна популярност. Наймън обаче, е не само композитор за киното, той е и изпълнител, диригент, бендлидер, пианист, преподавател, автор на много композиции, музиколог, а в последно време се занимава с фотография и режисура. Тази година той получава отличието „Ivor Novello”, като реверанс към дългогодишната му работа в най-различни сфери на музиката.
Предишни носители на наградата са били Питър Максуел Дейвис, Джеймс Макмилън, Джон Рутър и сър Харисън Бъртуистъл.
Припомняме, че филмът на Джейн Кемпиън „Пианото” от 1993г., донесе на
Майкъл Наймън „Оскар” за саундтрака му. Композиторът е написал още
филмови сюити за „Карингтън”, „Le mari de la coiffeuse” и „Monsieur Hire” /на реж. Патрис Леконт/, „Книгите на Просперо”, „Номерирана смърт”, „Готвачът, крадецът, жена му и нейния любовник”, „Договорът на чертожника” и мн.др. Футуристичната кино-творба „Гатака” от 1997г. също допринесе за популярността на Наймън – партитурата, която той композира за нея бе издадена в самостоятелен албум, броени дни преди световната премиера на филма. Две години по-късно по екраните излезе и драмата „Краят на аферата”, отличаваща се отново с почерка на британския композитор. Създател е и на опера за Франсиско Гоя. 67-годишният музикант е смятан за един от най- продаваните композитори във Великобритания.
Музиката на Майкъл Наймън е оценена и в България. Концерта му за пиано
и оркестър е изпълняван от пианистката Анжела Тошева, а през 1999г.
творчеството му бе представено в зала 1 на НДК. Той гостува в България през същата година, посещавайки и Пловдив, където свири заедно с музикантите си от „Michael Nyman band”.