„Опера комик и нейните съкровища”

„Опера комик и нейните съкровища”

Изложбата продължава до 25 май 2015г.

Френският национален център за сценични костюми и сценография отбелязва тривековния юбилей на Опера Комик през 2015г. с представянето на повече от 100 от най-красивите костюми на прочутия оперен театър. В тази връзка бе открита изложбата „Опера комик и нейните съкровища”, която ще може да бъде разгледана до 25 май 2015г. Чрез експозицията в парижкото предградие Вилар, където се намира сценографския и костюмографски център, е разказана историята на театъра и са представени някои от шедьоврите на създателите на облеклата и декорите в него. Мястото е избрано неслучайно, защото тук е роден Антоан Доверне - един от първите композитори, който работи с „Опера комик”. Изложени са и някои от най-старите костюми, които до момента не са били показвани на широката общественост; организирани са и семинари, в които се обсъждат най-интересните постановки.

Еклектика, изобилие, фантазия и търсене на достоверен поглед към персонажите и епохата- по този начин се характеризира тази 300-годишна история на костюма, превърнала се в неотделима част от магията на оперното изкуство. Посетителите ще открият различни различни герои и изпълнители, свързани с „Опера Комик” по време на това историческо и тематично пътуване през четиринадесет изложбени зали. Освен сценични костюми, в експозицията са представени и луксозни аксесосари, както и множество архиви. С помощта на поредица от видеоматериали, гостите на изложбата ще се запознаят подробно с историята на един от трите най-стари френски театри, редом с Парижката опера и "Комеди Франсез", както и с някои от зрелищните продукции като „Кармен” от Бизе и „Хофманови разкази” от Офенбах.

„Опера Комик” е открита в края на управлението на Луи XIV. Институцията е един от най-често гастролиращите театри във френските провинции, като се счита за най-достъпна за регионалните културни особености на Франция и служи за отворена сцена на млади местни артисти. Националният център за сценични костюми и сценография е основан през 2006г. и е първият по рода си музей, в който се съхраняват костюми от различни оперни театри и театрални трупи. Тези облекла и аксесоари постъпват след последния изигран спектакъл и получават втори живот, по време на който се изследват, запазват и експонират, но не се използват повторно. По този начин посетителите на центъра имат привилегията да разгледат продукцията на ателиетата на най-големите театрални и оперни сцени във Франция.