Две цигулки и една виола – камерно виртуозно

Две цигулки и една виола – камерно виртуозно

22.02.2015г., Камерна зала „България“

На 22-ри февруари 2015г. в Камерна зала „България“ предстои поредният вдъхновяващ концерт на Quarto Quartet.

Изаи казва: „Аз оставям свободната импровизация да преобладава. Моите сонати представляват един вид поеми, където цигулката е оставена на своите фантазии. Искам да се провокира музикалния интерес към безграничните възможности на една истинска, много пренебрегвана виртуозност, тъй като инструменталистите, които вече работят в музикални състави, лесно се отказват от тази задача и не знаят способностите и тайните на инструмента.”

Това е и основната идея на този изключително виртуозен проект на музикантите на Quarto Quartet. Те са решили на 22 февруари да провокират публиката с програма от най-висока степен на трудност: Моцарт - Соната “Ала турка” за две цигулки, Изаи - Соната за 2 цигулки -премиера за България, Дворжак – терцет за 2 цигулки и виола. Всъщност, с изключение на по-семплата, но много популярна соната с „Рондо ала турка” от Моцарт, следващите две творби са неизпълняваната у нас, свръхтрудна соната за две цигулки от Изаи и рядко изпълнявания виртуозен Терцет от Дворжак за две цигулки и виола. Както ще чуете, това са едни истински симфонии за два и три инструмента, които използват пълния си капацитет от технически възможности. Ще бъдете свидетели на един изключително красив триумф на „кралицата” на струнните инстументи – цигулката и не по-маловажната партия на виолата, която в Дворжак ще бъде абсолютно равностойна на двете пеещи цигулки.

Как трима музиканти звучат едновременно като един и в същото време като оркестър е интересно да се чуе, така че заповядайте на 22 февруари в Камерна зала „България” от 19 часа - Моцарт, Изаи и Дворжак в изпълнение на музикантите на Quarto Quartet Иван Пенчев (цигулка), Иван Въгларов (цигулка) и Татяна Тодорова (виола).

Билети на касата на Софийска филхармония в зала „България“, онлайн на ticketplus.bg, както и в обектите от мрежата на ticketplus.bg.