Фишер ще дирижира Рене Флеминг след концерта в София

Фишер ще дирижира Рене Флеминг след концерта в София

Тази вечер e в зала „България”

„Музиката на Бърнстейн звучи все така свежо и оригинално, както е звучала при първоначалното си представяне. Не мисля, че от тогава някой е писал такава музика”. Това заяви диригентът Роб Фишер в студиото на Класик ФМ радио, броени дни преди да се качи на сцената на зала „България”. Тази вечер той ще дирижира Оркестъра на Класик ФМ за втори път, след участието си в цикъла „Музиката на Америка” през 2012г. „Оркестърът свири на едно изключително високо ниво. Сега задачата е още по-предизвикателна”, счита американският маестро. В ефира на „Сутрешно кафе с Радостина Узунова” той представи подробно солистите и програмата на концерта „Ню Йорк на Бърнстейн”, но не пожела да разкрие изненадите в него.

Роб Фишер е заставал на диригентските пултове на Оркестрите на Кливланд, Сан Франциско и Лос Анджелис, Филаделфийския оркестър, Нюйоркската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Чикагския симфоничен оркестър и др. Повратна точка в творческия път на носителя на наградата „Тони” през 2000г. е познанството му с диригента Майкъл Тилсън Томас. Благодарение на него Роб Фишер прави своя дебют с Оркестъра „Сейнт Люк” преди 25 години. А Тилсън Томас му оставя посланието „Ти си истината” върху нотен лист, който и до днес чете в моменти на съмнение.

„Особено съм привлечен към мюзикъла като жанр, защото има възможност да се комбинира пеене, танц и прекрасна оркестрова музика”, споделя изтъкнатия диригент. Неотдавна Фишер поставя цели 9 пъти спектакъла ”Lady be good” на Джордж и Айра Гершуин, създаден през 1924г., което се случва за първи път от 90 години насам. Пиесата се подготвя в рамките на 6 месеца, преди да бъде представена през миналата седмица. Сега американският диригент подготвя спектакъл по музика из филма „Един американец в Париж”. Репетициите за постановката започнаха в Ню Йорк, а премиерата предстои през март 2015г. на Бродуей. Отново там Роб Фишер взема дейно участие в репетициите за театрален спектакъл с оперната прима Рене Флеминг.

За работата си с Идина Менцел, която нашумя с изпълнението на ”Let It Go” - отличената с „Оскар" песен от филма „Замръзналото кралство", за сътрудничеството си с Шелдън Карник - либретиста на „Цигулар на покрива” и други впечатления от гостуването си в България, чуйте повече от Роб Фишер в превод на Димитър Московски под снимката вляво.