Ратъл ще дебютира като пианист в „Уигмор хол”

Ратъл ще дебютира като пианист в „Уигмор хол”

През сезон 2015/16

Сър Саймън Ратъл ще се появи за първи път на сцената на „Уигмор хол”. Тази новина за новия сезон 2015/16 бе оповестена от ръководството на концертната зала в Лондон, специализирана в камерната музика. Сър Ратъл ще се изяви в едно малко познато ампола. Вместо да дирижира, той ще акомпанира на пиано по време на рецитала с участието на Магдалена Кожена, която е и негова съпруга. Чешкото мецосопрано ще участва в пет концерта, в някои от които клавирният съпровод ще бъде осигурен от изтъкнатата Мицуко Учида. Част от програмата на „Уигмор хол”, в която са включени произведения от 20-те и 30-те години на миналия век с биг бенд, ще бъде изнесена в музикалния салон „Уилтън”, който е разположен в Източен Лондон. „Причината е, че в „Уигмор хол” няма място за танцуване”, пошегува се Джон Гилхоли, който управлява концертната зала и е член на Кралското филхармонично дружество.

Още един амбициозен проект ще се проведе за първи път там. Всички песни, написани от композитора Франц Шуберт, чиито брой надвишава 600, ще бъдат изпълнени в хронологичен ред в рамките на повече от 40 концерта. Проектът ще продължи в рамките на две години, като за целта са привлечени британците Иън Бостридж (тенор) и Саймън Кийнлисайд (баритон), както и австрийското мецосопрано Анджелика Киршлагер. Подобен експеримент бе направен по време на фестивал в Оксфорд през есента на 2014г., но за да бъде представена всяка една от песните на австрийския композитор „Уигмор хол” ще работи съвместно с фестивала „Шубертиада”.

Джон Гилхоли обяви, че залата, която има 114-годишна история, подлежи на преустройство, съобщава британския вестник „Гардиън”. Програмата за обновяването на залата възлиза на стойност 2 милиона паунда и ще започне през март, като се предвижда да завърши през август 2015г. Само 650 000 се осигуряват от Arts Council /Съвета по изкуствата/, а останалите се набират от фондации, тръстове и частни лица. „Уигмор хол” ще създаде нови репетиционни пространства зад основната сцена, както и студио, което ще има възможност да записва, монтира и да излъчва на живо всички музикални прояви.

„Поемаме тази сериозна отговорност да представим нашите събития до по-широк кръг публика. Чрез интернет достъпът до залата става възможен и за аудиторията ни от целия свят”, обяснява Гилхоли. Предвидени са и стимули за публиката. Повече от 10 000 билета ще бъдат пуснати на цена от 15 лири, а за аудиторията под 35-годишна възраст са предвидени и такива по 5 паунда за всеки един от концертите през новия сезон.