Театро Реал обяви акцентите в следващия сезон

Театро Реал обяви акцентите в следващия сезон

2015/2016г.

Пет нови оперни спектакъла съвместно с други оперни театри, четири гостуващи представления, три опери в концертна версия, три танцови постановки, две камерни опери и многобройни концерти- така звучи накратко предстоящия сезон 2015/2016г. на Кралския театър в Мадрид.

Две оперни заглавия правят впечатлениe в програмата, тъй като са създадени от учител и ученик. „Моисей и Аарон” от Арнолд Шьонберг в копродукция с Парижката опера ще бъде дебют за постановчика Ромео Кастелучи в Кралската опера в Мадрид. „Императорът на Атлантис” от Виктор Улман, ученик на Шьонберг, ще бъде представена за първи път пред публиката в испанската столица. В сътрудничество с Кралската опера в Лондон ще бъдат поставени операта „Алчина” от Георг Фридрих Хендел, както и една от ранните опери на Рихард Вагнер - „Любовна забрана“ (по сюжета на Шекспировата комедия „Мяра за мяра“). Още една опера на Вагнер ще оживее на сцената на Театро Реал – „Парсифал” под диригентството на Семьон Бичков. Във връзка с 400 години от кончината на английския поет и драматург е планиран спектакъла на съвременния испански композитор Алфредо Арасил, озаглавен „Две Шекспирови заблуди”. Във връзка с отбелязването на 400 години от смъртта на Мигел де Сервантес Театро Реал е заложил в програмата постановките „Театърът на Майстор Педро” от Мануел де Файя и „Рицарят на печалния образ” от Томас Марко.

Ето кои са звездните имена през следващия сезон на Театро Реал. „Кралят на операта” Пласидо Доминго ще участва в „Двамата фоскари” от Джузепе Верди, а диригент на постановката ще бъда Пабло Херас-Касадо. Диана Дамрау ще се появи в операта „Пуритани” от Винченцо Белини. Лео Нучи ще се включи в два Вердиеви спектакъла - „Риголето” и „Луиза Милер”, като последният ще бъде дирижиран от Джеймс Конлон. В програмата с концерти и рецитали фигурират имената на Мийша Брюгергосман, Натали Десе, Рене Флеминг, Хуан Диего Флорес, Сюзън Греъм, Франческо Мели и др. Акцент в танцовите постановки е „Спящата красавица” от Чайковски с хореография на Начо Дуато, като продукцията е създадена със съвместните усилия на Щатскапеле Берлин.

През новия сезон Театро Реал ще бъде домакин на Международната конференция „Опера Европа”, която ще събере на едно място представители от 150 оперни театри от повече от 40 държави. Испанските медии отбелязват, че по този начин Мадрид ще се превърне в „европейска столица на операта”. Основната тема на конференцията ще бъде използването на новите технологии като инструмент за разпространение на операта. В рамките на събитието ще се проведат и Европейските дни на операта, по време на които е предвидено излъчване на големи екрани на открито както на оперни, така и на детски спектакли.