Проукраински демонстрант протестира в Метрополитън опера

Проукраински демонстрант протестира в Метрополитън опера

В Ню Йорк

Протестиращ гражданин срещу политиката на президента Владимир Путин се качи на сцената на Метрополитън опера преди броени дни. Това се случи след като Анна Нетребко, известна със симпатиите си към политическия курс на руския държавен глава, бе извикана с аплодисменти от публиката в края на спектакъла “Йоланта” от Пьотр Илич Чайковски.

Демонстрантът Роман Торговицки излезе на сцената на Мет с плакат, на който бяха изобразени украинското знаме, диригентът Валери Гергиев и оперната прима Анна Нетребко редом с фотос на руския президент, върху който са добавени характерните прическа и мустаци на Хитлер. Той показа плаката на публиката, а впоследствие се обърна към артистите на сцената, които получаваха овации за изпълнението си. Протестиращият бе изведен от сцената, като представители на Метрополитън опера оповестиха, че той е бил заловен и вкаран зад решетките за 24 часа. „В определена степен операта се отнася до човешките емоции, състраданието и страстта, които артистите показват на сцената. Но същите тези артисти наистина не се интересуват от тези човешки емоции или от състраданието в реалния живот, което е лицемерно”, обяснява Роман Торговицки. Това не е първата проява от подобен род, извършена от него. В опит да предизвика интерес към украинската криза той отново попадна в ареста след появата си на концерта на Владимир Спиваков в Бостън през пролетта на 2014г.

Нетребко, както и диригентът на вечерта, Валери Гергиев, са отявлени поддръжници на Путин и често стават обект на критики на Запад както заради законодателството срещу хомосексуализма в Русия, така и заради действията на страната в Крим и Източна Украйна. Неотдавна Нетребко дари 1 млн.рубли на операта в Донецк, като предостави чека на Олег Царьов - председател на парламента на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. Тогава Царьов публикува снимка на оперната звезда, която държи флага на сепаратистите, в мрежата за видеосподеляне Туитър. Говорителка на Нетребко обясни, че фотографията със знамето не е била планирана, нито че оперната дива го признава, когато същото й е било връчено. Впоследствие в свое специално изявление Анна Нетребко обясни, че дарителството “не се отнася до политиката, а до изкуството”.