Елизабет Питкерн: „Моята цигулка е моят партньор”

Елизабет Питкерн: „Моята цигулка е моят партньор”

Концертът й е тази вечер в София

„Моята цигулка е моят партньор”. Това каза американската цигуларка Елизабет Питкерн в ефира на Класик ФМ радио броени часове преди дебюта си на българска сцена. Притежателката на уникалната цигулка Stradivarius ”Red Mendelssohn” ще се качи тази вечер от 19.30ч. на сцената на зала „България” като специален гост на цикъла „Музиката на Америка”. Заедно с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ, дирижирани от Максим Ешкенази, тя ще изпълни едно от най-известните произведения в цигулковия репертоар- Концерта за цигулка и оркестър № 1 от Макс Брух. В програмата ще прозвучи и Симфония № 5 от Л.ван Бетовен, както и световната премиера на ”Earth rites” от Роджър Пшитулски- творба, написана специално за Оркестъра на Класик ФМ радио.

Елизабет Питкерн окачестви работата на българските музиканти на най-високо професионално ниво. „Те са изключително добросъвестни, чистосърдечни и с топло отношение и изразяват музиката буквално от сърце”. Пред водещия Георги Митов-Геми тя разкри, че Първият цигулков концерт на Брух е „любимият цигулков концерт на моя баща”, на когото ще бъдат посветени самото изпълнение и последващия запис. „Ако можем да си представим за момент, че сме сърфисти, усещането да свириш този концерт с оркестъра е все едно си яхнал една огромна вълна. Музиката „се излива” за слушателите. Бидейки на сцената, ти си проводник за един вид магия”, споделя една от най-харесваните цигуларки отвъд океана.

Когато е на 16 години, тя получава „Червената цигулка” като подарък от своя дядо, който „разпозна таланта в мен”, разказва Питкерн. Инструментът е спечелен на търг на аукционна къща „Кристис” в Лондон през 1990г. „Ние останахме анонимни купувачи без да имаме никаква представа, че се пише сценарий за филм, който бе представен през 1998г.”, обяснява забележителната цигуларка. По случайност Елизабет Питкерн попада в записите на саундтрака на филма „Червената цигулка“ на режисьора Фр. Жирар, отличен с „Оскар“.

Самият Stradivarius ”Red Mendelssohn” е изработен през 1720г. в Кремона, Италия, и е една от най -добре запазените цигулки на Антонио Страдивари, който рядко е използвал специфичното червеникаво сияние за своите инструменти. „Не мога да си представя дори един единствен недостатък с изключение на отговорността да се грижа цял живот за този инструмент”, посочва харизматичната цигуларка. „Цигулката ми има специален калъф и е под формата на раница. Много често на летищата не разбират, че я нося със себе си”, разкри 41-годишната американка. Един от лютиерите, които поддържат инструмента, Кристоф Ландън, е изработил точно копие на цигулката. „Понякога го използвам, за да дам почивка на „Червената цигулка”, и мисля, че копието звучи също както оригинала отпреди 400 години. За този толкова специален концерт в София ще свиря на оригиналната цигулка”, уточнява Питкерн.

По време на първото си гостуване в България виртуозната цигуларка възнамерява да се запознае с млади музиканти между 10 и 18 години, които да бъдат прослушани за лятната музикална програма, която организира, както и да потърси възможности за финансовото обезпечаване на техния престой и обучение в САЩ. По думите й младите таланти трябва да следват максимата: „Правете музика, само ако истински обичате да я правите”.

Още за своите образователни инициативи, за записите с Оркестъра на Класик ФМ радио, както и за работата си с композитора Джон Корилиано, ще научите от цялото интервю с Елизабет Питкерн, преведено от Димитър Московски. Очаквайте публикацията на звуковите файлове под снимката вляво в събота, 31 януари, след 12:00ч. българско време.