Оркестърът ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS ще гостува в Европейския музикален фестивал 2015

Оркестърът ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS ще гостува в Европейския музикален фестивал 2015

Най-записваният камерен оркестър в света ще свири в София на 6 април

Легендарният британски камерен ансамбъл ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS ще гостува в България на тазгодишния Европейски музикален фестивал, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“, с подкрепата на Столичната община. Оркестърът ще свири пред софийската публика на 6 април в зала „България“ от 19:30 часа. Това ще бъде едно от най-интересните събития на фестивала, който започва в края на март и ще продължи до средата на юни 2015г.

За своя концерт в България ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS ще пристигне на 5 април в състав от струнни инструменти. Елитните музиканти ще изпълнят пред столичната публика две произведения от английски автори – Серенада от Едуард Елгар и Symple Symphony от Бенджамин Бритън, както и прочутата със своите прекрасни мелодии Серенада за струнни от Антонин Дворжак. На 7 април ансамбълът ще отпътува за Варна, където същата вечер ще изнесе концерт в залата на Фестивалния и конгресен център.

ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS е оркестър, който е еталон за изключително музикално майсторство и брилянтен звук. Сформиран през 1958 г. от легендарния Сър Невил Маринър, ансамбълът изнася първия си концерт през м. ноември 1959 г. в едноименната лондонска църква на площад „Трафалгар“. ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS изиграват ключова роля за преоткриването на бароковата музика в концертната практика във Великобритания и Европа. Изнесли са стотици концерти по целия свят. Колективният дух и гъвкавостта на малкия струнен състав без диригент продължават да отличават оркестъра и сега, когато музикален директор е виртуозният цигулар Джошуа Бел. Със своите над 500 албума, ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS е един от най-записваните камерни оркестри в света. Има издадени албуми за компаниите Argo, Capriccio Records, Chandos Records, Decca Records, EMI, Hänssler Classic и Philips Records. Оркестърът записва забележителния саундтрак към филма „Амадеус“ (носител на „Оскар“ за най-добър звук). През 1996 г. друг саундтрак, записан от оркестъра – за култовия филм „Английският пациент“, е отличен с четири големи награди за музика – „Оскар“, „Златен глобус“, награда на БАФТА и „Грами“. Сред най-новите звукозаписни проекти са албумите за Sony Classical – Симфонии №4 и №7 от Бетовен с ръководител Джошуа Бел (март 2013 г.) и цигулковите концерти на Й. С. Бах отново с Джошуа Бел (септември 2014 г.).

„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г. и ще представи над 15 различни събития с разнообразна музика – от класика до танго. Освен гостуването на английския оркестър, сред интересните прояви ще бъдат още концертът на виртуозната цигуларка Мила Георгиева с Оркестъра на Класик ФМ радио, клавирният рецитал на испанската пианистка Юдит Хауреги, изпълнението на „Матеус пасион“ от Йохан Себастиан Бах в дните преди Великденските празници, както и проектът Beltango Symphonico с участието на ансамбъл „Белтанго“ от Сърбия. Фестивалът ще се проведе под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация, и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Билетите за концерта на ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS от Европейския музикален фестивал са на цени от 20 до 80 лв. и са в продажба от днес на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.