Снегът затвори Метрополитън опера и Бродуей

Снегът затвори Метрополитън опера и Бродуей

Отменят представления в Ню Йорк

Ню Йорк бе връхлетян от зимната буря „Джуно“, което доведе до прекратяването на работата в различни учреждения в града. Лошите метеорологични условия затвориха Метрополитън опера, като институцията трябваше да отмени дългоочакваната премиера на операта „Йоланта“ от Чайковски с участието на Анна Нетребко. Прочутият оперен театър трябваше да отложи и първото представяне на едноактната опера „Замъкът на херцога Синята брада“ от Бела Барток. Снежната вихрушка принуди Мет да отпрати гостите на „Фантомът от операта“, въпреки че постановката щеше да отбележи своята 27-ма годишнина. Ръководството на Метрополитън опера взема решението след като научили от властите в града, че посетителите на спектаклите няма да могат да се приберат по домовете си заради затворени улици и закрити линии на нюйоркското метро. Почитателите на операта получават възможност да върнат билетите си или да ги презаверят за четвъртък, 29 януари, когато се очаква нормализиране на метеорологичната обстановка.

Примерът на Мет бе последван от престижната зала „Карнеги хол“, както и от други музикални средища. Семинарните занятия за млади таланти в Ню Йорк сити балет също бяха анулирани. Някои от репетициите на Нюйоркската филхармония с диригента Дейвид Робъртсън бяха отменени, включително и откритата репетиция за публика в сряда. Това наложи и промяна в предварително обявената програма, която ще включва „Песента на славея“ вместо Сюита „Жар птица“ от Игор Стравински, но остава запазено мястото Втория клавирен концерт на Шопен в изпълнение на Емануел Акс.

Снежната буря доведе до положителни реакции на Бродуей. Там всеки понеделник и вторник се регистрират най-ниски приходи от продажбата на билети, а и представленията са сред най-слабо посещаваните, твърдят продуценти и организатори на културни събития.