ДУОТО АГЛИКА ГЕНОВА И ЛЮБЕН ДИМИТРОВ ПРИСТИГА В СОФИЯ

ДУОТО АГЛИКА ГЕНОВА И ЛЮБЕН ДИМИТРОВ ПРИСТИГА В СОФИЯ

Световната клавирна компания "Ямаха" внася у нас

Световната клавирна компания „Ямаха" внася у нас от европейската си централа в Германия чисто нов концертен роял CFX специално за българските пианисти.

Световноизвестните български пианисти Аглика Генова и Любен Димитров, които бяха окачествени от Клаудио Абадо като "Клавирното дуо на младата генерация", пристигат в София за два съвместни проекта със Симфоничния Оркестър на Българското Национално Радио под диригентството на Йордан Камджалов.

На 20.02.2015г. те ще изпълнят в Зала „България" зашеметявящия концерт за две пиана, ударни инструменти и оркестър на Бела Барток, а само броени часове по-късно влизат за пръв път от 15 години насам в Студио 1 на Радиото за звукозаписна сесия с Оркестъра за планирания компактдиск на лейбъла БНР. Специално за тази сесия на Аглика и Любен, клавирният гигант „Ямаха" внася от Германия чисто нов концертен роял от най-актуалната серия CFX на стойност над 120 000 евро, който да партнира на съществуващия в студиото втори инструмент най-пълноценно и в съответствие с артистичните изисквания на Генова и Димитров. По информация от централата на „Ямаха", до този CFX инструмент все още не се е докосвал нито един пианист и специално обучен акордьор-техник на компанията ще се занимава с поддръжката му. С това „Ямаха" следва примера на немската клавирна фирма „Зайлер", която превози роял до Солт Лейк Сити, за да може той да прозвучи под пръстите на двамата българските пианисти при откриването на Зимните Олимпийски Игри.

Броени дни преди пристигането им в България, най-новият компактдиск на Аглика Генова и Любен Димитров беше пуснат на световния музикален пазар от германския лейбъл "CPO Classics". Албумът на двамата пианисти съдържа програма от оригинални творби на Ференц Лист за две пиана, изключително рядко срещана в световната дискография. Това е вече 14-я диск на дуото за водещата звукозаписна компания.

Само няколко седмици преди това „Магьосниците на пианото", както ги нарече водещият американски ежедневник "Маями Хералд", вдигнаха на крака концертните зали в САЩ и Карибския регион с концертните си изпълнения на 1 и 2 рояла. HD видеозаписът на живо от концерта им на Фестивала Маями в разпродадената месеци по-рано зала „Газман хол" достигна рекорден брой посетители в световните интернет мрежи.