Оркестърът на Класик ФМ радио свири мюзикъли на Ленард Бърнстейн за Ню Йорк

Оркестърът на Класик ФМ радио свири мюзикъли на Ленард Бърнстейн за Ню Йорк

За концерта на 18 февруари гостува диригентът Роб Фишер и певците Крий Керико и Рос Ликайтс

„Bernstein's New York“ („Ню Йорк на Бърнстейн”) - така се нарича музикалната програма, която ще бъде представена от Оркестъра на Класик ФМ радио на 18 февруари от 19:30ч. в зала „България“. В нея са събрани известни откъси от мюзикъли на великия американски творец Ленард Бърнстейн, посветени на неговия любим град – Ню Йорк. Концертът е част от цикъла „Музиката на Америка“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. За програмата гостуват изявените американски музиканти Роб Фишер (диригент, пианист, музикален режисьор и продуцент, носител на награда „Тони“), както и певците Крий Керико (сопран) и Рос Ликайтс (тенор).

Роб Фишер е признат за водеща фигура в американския музикален театър. Създател и диригент на успешната серия от концерти Encores! в Ню Йорк Сити Център, той е отличен през 1997г. с наградата Lucille Lortel за специални постижения, а през 2000г. получава престижното отличие „Тони“. Фишер е познат на българската публика от 2012г. с блестящия си концерт от мюзикъли на Ричард Роджърс, Ървинг Бърлин и Стивън Зондхайм, представен с Оркестъра на Класик ФМ радио, също в цикъла „Музиката на Америка“.

Двамата солисти за концерта на 18 февруари – Крий Керико и Рос Ликайтс се изявяват активно на американските музикални сцени, като тенорът Рос Ликайтс е определен от журналист на Wall Street Journal като „най-добрият Тони....“ за ролята му в „Уестсайдска история“. Именно с откъси от този мюзикъл ще го чуем и в зала „България“. В програмата ще звучат още фрагменти от мюзикълите „Кандид“, „В града“, „Чудесен град“ и др. Част от песните ще бъда представени с участието на Хора на Класик ФМ радио, ръководен от проф. Теодора Павлович.

Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com

За Рос Ликайтс
 „Най-добрият Тони, който някога съм слушал или гледал”, пише журналист от Wall Street Journal за изпълнението на Рос Ликайтс в мюзикъла „Уестсайдска история”. Младият американски певец Рос Ликайтс участва в Първото национално турне с класическия мюзикъл на Ленард Бърнстейн „Уестсайдска история”. С ролята на Тони той се изявява в 39 града в САЩ, а също в Канада и Япония. В момента Рос участва в национално турне в САЩ с мюзикъла ”Кinky boots” („Секси ботуши”), отличен с награда „Тони“. През март 2014 г. изпълнителят завърши ангажиментите си в успешна серия от спектакли на мюзикъла „Южен Пасифик“ от Р. Роджърс в Riverside Theatre, Флорида. През 2013 г. той играе ролята на Тони от „Уестсайдска история“ в спектакли на Ogunquit Playhouse, и се изявява като Tом Марлоу в мюзикъла “Good News!“ на сцената на Goodspeed Opera House. През миналия сезон той взе участие в серията концерти Christmas Spectacular в Radio City Music Hall, Ню Йорк. Професионалните му ангажименти включват още ролите на Йосиф от „Йосиф и неговата пъстра дреха“ (West Virginia Public Theatre, Theatre Of The Stars), Малкълм от The Full Monty („Страхотни момчета” – мюзикъл по филма „Време за мъже”) на сцената на West Virginia Public Theatre, Петър от „Исус Христос суперзвезда” в Music Theatre Louisville и др.

За Крий Керико
Сопраното Крий Керико е пееща актриса, която бързо печели признание като изпълнител на опера, мюзикъл, солови песни и кабаретна музика. Крий получава бакалавърска степен по музика от Консерваторията Oberlin и завършва Manhattan School of Music със степен Master’s of Music. Дебютира в Ню Йорк както Мари Антоанет в творбата на Джон Корилиано „Призраците на Версай“. След участието й в спектакъла „Величието и падението на град Махагони” от Курт Вайл, в-к New York Times възхвалява нейното „ранимо спокойствие“ като антигероинята Джени Смит, докато списанието Opera News се възхищава на „блестящия" й звук. През пролетта на 2013 г., тя представя нюйоркската премиера на моноспектакъла At The Statue of Venus („Пред статуята на Венера”) от Джейк Хеги с компанията Opera Avanti. Крий е изпълнявала също ролите на Фраскита от едноименната оперета на Лехар, Вителия от „Милосърдието на Тит“ от Моцарт, Деспина от „Така правят всички“ от Моцарт, Лизет от „Лястовичката“ от Пучини и др. През есента на 2013 г. тя участва във Verdi Square Festival, където пее Джилда в откъси от операта „Риголето“. Тя е участвала в спектакъла ”Rodgers and Hammerstein’s Carousel” на Нюйоркската филхармония, където си партнира с Натан Гън, Кели О'Хара и Стефани Блайт. Нейните изяви в музикалния театър включват участия в спектаклите „Кабаре“, „Рагтайм“, „Исус Христос суперзвезда“ и др.