Ратъл отбелязва 60 години с изложба

Ратъл отбелязва 60 години с изложба

В Националната портретна галерия, Лондон

Непоказвани фотографии на сър Саймън Ратъл са изложени в Националната портретна галерия в Лондон. Повод за експозицията е 60-тия рожден ден на британския диригент. Събитието е организирано в навечерието на поредицата концерти на Берлинските филхармоници в Лондон, чиито главен диригент и артистичен директор е сър Саймън Ратъл – първият англичанин, който заема такъв пост. Музикантът, роден в Ливърпул, е възпитаник на Кралската музикална академия в Лондон. След като печели Международния конкурс за диригенти през 1974г. получава възможност да се изявява като помощник-диригент на Симфоничния оркестър на Борнмът. Две години по-късно получава покана от Кралския филхармоничен оркестър, който дирижира и на фестивала Глайндбърн. През 1992г. е избран за Главен гост-диригент на Оркестъра от епохата на Просвещението. През 1994г. той бе удостоен с рицарско звание, а 20 години по-късно получи Орден за заслуги като личен подарък от Кралица Елизабет II.

Автор на една от снимките е Рори Конан, пред чиито обектив маестрото застава през далечната 1982г. По това време Ратъл работи като главен диригент, артистичен съветник и музикален директор на Симфоничния оркестър на Бирмингам (1980-1998). За тези снимки фотографът използва апарат, който е изработен преди 150 години. „Такива стари устройства за заснемане се нуждаят сериозна грижа от страна на фотографа. Това изисква и концентрация на човека, който трябва да бъде заснет. Спомням си, че Ратъл беше изключително дисциплиниран по време на снимките, което е рядко срещана способност”, отбелязва Рори Конан. Той е следвал в Оксфорд, както и в Кралския колеж по изкуствата. Заемал е различни длъжности във водещи културни институции в родината си, включително директор по архитектурата в Съвета по изкуствата на Великобритания. Конан е бил член на Френско-британския съвет и има спечелена стипендия от Кралския институт на британските архитекти през 2000г. той е автор и на редица публикации, като през 2015г. предстои да издаде книгата „Културата в предстоящата история на коалиционното правителство”. „Според максимата на Сюзън Зонтаг, че времето превръща всички фотографии в изкуство. Следвайки тази сентенция, аз отделих тези снимки със сър Саймън Ратъл, но други трябва да преценят дали наистина те са се превърнали в стойностни арт творби”, смята Рори Конан. Фотосите са направени в Craxton Studios – репетиционно пространство за музиканти, което е обзаведено с интериорен дизайн от 1901г. През 1945г. къщата е купена от Харолд Кракстън – пианист и преподавател в Кралската музикална академия. Сградата се наследява от неговите 6 деца, сред които са обоистката Джанет Кракстън и художника Джон Кракстън.

Освен Рори Конан, в проекта с черно-бели снимки със сър Саймън Ратъл участват и други майстори на фотографията като Шийла Рок, Том Цимбероф, Ан-Катрин Пъркис и Тревър Лейтън. Колекцията ще остане на разположение за посетители в Националната портретна галерия в британската столица.