Бизнес училища преоткриват лидерството чрез оркестрите

Бизнес училища преоткриват лидерството чрез оркестрите

Вече се предлагат курсове

Има много книги, посветени на лидерството, но е достатъчно да присъствате на двучасова репетиция на симфоничен оркестър, където можете да научите много повече. Тази философия стои зад новите образователни курсове, които се предлагат както в Харвард, САЩ, така и в INSEAD, Франция. В тях студенти попадат в оркестър заедно с професионални музиканти, за да разберат по-добре динамиката на корпоративния мениджмънт.

„Лидерът трябва да разбере как да приспособи своя стил, за да изглежда цялата група от различни хора като един единствен глас”, обяснява доц. Джон Чилинджериън – преподавател по здравен мениджмънт в бизнес училщето Хелър към Университета Брандейс. Ученият гостува с лекции и упражнения във Франция съвместно с Немския филхармоничен оркестър Мерк. „На тези млади хора трябва да им се предаде усещането, че всеки един е важен”, подчертава диригентът на оркестъра Волфганг Хайнцел пред списание „Форбс”.

Мерк е най-старата компания в областта на химията и фармацевтиката, основана през далечната 1668г. в Дармщат, Германия. Фирмата осигурява финансова подкрепа на оркестъра, съставен от 80 музиканти. Репертоарът им включва творби от Моцарт до Брамс, Равел, Гершуин, Стравински. Освен в Германия, Немския филхармоничен оркестър Мерк се изявява както в Европа, така и в страни като Бразилия и Мексико. Цените на билетите им варират от 10 до 36 евро и допринасят за стабилния бюджет на състава.

Волфганг Хайнцел дирижира оркестъра от 1986г. „Всеки иска да изрази онова, което носи в себе си”, казва маестрото. „В състава има музиканти от различни националности, които отлично владеят своите партии в дадено произведение, но всичко това трябва да се събере в едно”, счита той. По думите му може да се открият множество прилики между оркестрите и корпорациите. Всяка група в оркестъра има свой водач - концертмайстор, първи кларинетист и т.н „Те са като един управляващ екип. Диригентът не може да свири на всички инструменти. Това, което той прави, е да създаде атмосфера за съвместна работа”, пояснява Хайнцел.

От своя страна, доц.Чилинджериън коментира, че оркестърът е пример за това как мениджърите могат не само да ръководят, но и да вдъхновяват своите работници. „Оркестрантите са събрани на едно място, за да изпълнят творбата- не за диригента или за самите себе си”, споделя ученият. „Когато Хайнцел репетира ново произведение, той прави като всеки добър лидер: изследва подробно ситуацията, идентифицира проблемите и т.н. Така определя местата в творбата, над които трябва да се работи”, добавя доц.Чилинджериън.