Предстои конкурса „Йозеф Йоахим“ в Хановер

Предстои конкурса „Йозеф Йоахим“ в Хановер

Краен срок за участие: 10 юни 2015г.

От 27 септември до 10 октомври 2015г. в Хановер ще се проведе 9- тият конкурс за цигулари „Йозеф Йоахим“. Събитието привлича някои от най-добрите млади музиканти, които чрез конкурса получават сериозен тласък за развитие на международната сцена. Проявата е организирана от Фондация за изкуствата на Долна Саксония /Stiftung Niedersachsen/ съвместно с Държавната опера на Хановер, Хановерския университет за музика, театър и медии, в който преподава клавирното дуо Аглика Генова-Любен Димитров, и други културни институции в Германия.

Цигуларите, които кандидатстват, трябва да бъдат на възраст от 16 до 27 години. Самият конкурс се провежда на всеки 3 години в 5 поредни кръга, а общият размер на наградите възлиза на 140 000 евро. Крайният срок за участие е 10 юни 2015г., като кандидатстването се извършва онлайн. Интересът към конкурса нараства ежегодно, като през 2012г., бяха подадени 178 кандидатури, от които само 39 музиканти бяха допуснати до участие.

Конкурсът за цигулари „Йозеф Йоахим“ е основан през 1989г. от Кшищоф Вегрин, който по настоящем е негов артистичен директор. В почетния комитет на конкурса са включени изтъкнатите музиканти Владимир Спиваков, Игор Ойстрах, Гидон Кремер, Салваторе Акардо, Пинкас Цукерман и др.

Наградата за победителя по време на първото издание на конкурса включваше предоставяне под наем на цигулка Гуаданини, запис на компактдиск под знака на Naxos, както и многобройни концерти с оркестър и рецитали. Наградите се връчват на шестимата цигулари след последния етап от конкурса, като Stiftung Niedersachsen предоставя наградата на публиката и различни стипендии на полуфиналистите. За първи път през 2015г. ще бъде връчено отличие за Най-добро изпълнение. Вторият нов елемент е участниците, които достигнат до финалната фаза на конкурса, да получат възможност за изпълнение с Филхармоничния оркестър на Севернонемското радио, базиран в Хановер /NDR Radiophilharmonie Hannover/. Те ще имат правото да изберат цигулковия концерт, който „най-добре ги описва”.

Конкурсът носи името на виртуозния унгарски цигулар Йозеф Йоахим, който започва зрелия период на своята кариера в Хановер. Именно музикалната атмосфера на немския град дава повод на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура да го обяви в края на 2014г. за „Град на музиката на ЮНЕСКО”.