Баренбойм защитава свободата на словото

Баренбойм защитава свободата на словото

Геополитическите размисли на един диригент

„Единствената граница е добрият вкус”. Така пианистът и оркестров диригент Даниел Баренбойм коментира нападението над журналистите от френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо”. Заедно с основания от него оркестър „Диван”, израело-аржентинският музикант гостува в Мадрид, за да който представи концерта „Музика за мира”. Билетите за това събитие бяха изцяло продадени, като приходите от тях в размер на 30 000 евро бяха дарени за проект, който се занимава с междукултурната интеграция в един от най-големите квартали на испанската столица.

На пресконференция в Мадрид Баренбойм защити свободата на словото и на изразяването на мнение след атентатите в Париж преди няколко дни. По думите му „когато някой не е съгласен с мнението на друг, няма никакво право да го убива”. Според 72-годишният маестро атаката срещу „Шарли Ебдо” не бива да се възприема като урок по съжителство. „Не може да възприемаме този вид насилие, за да извличаме поуки”, коментира той. Баренбойм тълкува изявленията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, с които той увещава евреите във Франция да емигрират в Израел, като антисемитистки, тъй като доказват, че „евреите са различни. Когато някой каже да изоставим дадена страна, той сякаш произнася фразата, че евреите не могат да живеят с други хора с други убеждения или начин на мислене”. Именитият диригент приветства признаването на значението им от страна на френското правителство.

Междувременно той подчерта ролята на папа Франциск за намирането на пътя към „съжителството между Израел и Палестина. Тази личност е най-добрият пример, който се е появил в последно време”, счита Баренбойм. Посещението на Главата на Римокатолическата църква в двете страни изисква изключителна смелост. „Онова, което искаше да каже Папата е, че направеното до момента в Близкия изток не е проработило. Доказателство за това са задълбочаващите се конфликти и все по-малко разбиране за нуждите на другия”, посочи диригентът. Музикантите в Западно-източния оркестър „Диван” не търсят „политически консенсус”, защото е ясно, че не могат да го постигнат, но успяват да приемат своите различни гледни точки. Баренбойм е песимист по отношение на своя състав, създаден през 1999г. Въпреки че не е получавал заплахи, до него са достигнали много критики. „Имаме много почитатели в арабския свят и в Израел, но и същия процент критици. Това означава, че се справяме добре”, заяви диригентът. „За Диван се говори като проект за мира, а аз се опасявам, че това може да доведе до погрешни изводи. Важно е преподаването в училищата, защото това е бъдещето, но то не може да доведе до мир в Близкия изток. Първо трябва да се направят много неща в областта на правосъдието и сигурността”, смята още Баренбойм.