Франк Гери ще строи зала

Франк Гери ще строи зала "Дудамел"

Във Венецуела

Канадският архитект Франк Гери посети Венецуела, където проведе срещи с президента на страната Николас Мадуро, както и с младия оркестров диригент Густаво Дудамел. Поводът за визитата бе началото на амбициозен проект за музикалната и социална програма „Ел Система”. Гери ще бъде дизайнер на новото седалище на Системата от детски и младежки оркестри, разположена в западната част на Венецуела, съобщава испанската информационна агенция ЕФЕ. „ Съвсем скоро ще видим това творение, което ще бъде подарък за младите венецуелци”, обяви Мадуро по държавния тв.канал VTV. Държавният глава подчерта, че откакто „Ел Система” е създадена преди 40 години, за да се бори с бедността чрез музикалното образование, е включила 623 000 деца и младежи, а през 2019г. този брой се планира да достигне един милион.

От своя страна, Гери заяви, че „това е най-красивият образователен модел по изкуствата, който е съществувал някога” и доказва, че изкуството „може да спасява животи”. Само преди месец създателят на „Ел Система” Хосе Антонио Абреу обяви, че ще бъде построена нова голяма концертна зала в град Баркисмето, чийто архитект е Франк Гери. Залата ще носи името „Дудамел” в чест на оркестровия диригент, роден в този град. „Без съмнение ще служи за пример на всички. Разгледахме първоначалните проекти и наистина е нещо, което не би могло да се сравни с нищо друго на света”, коментира Абреу.

Роденият в Канада Франк Гери е автор на сградата на емблематични сгради и концертни зали по света. Негови творения са Музеят Гугенхайм в Билбао, Концертната зала „Дисни” в Лос Анджелис и др. 85-годишният архитект е носител на награда Прицкер, а през май 2014г. получи приза за изкуствата "Принцът на Астурияс".