Кабаиванска: „Светът има нужда от музика“

Кабаиванска: „Светът има нужда от музика“

Поздравява Класик ФМ за 20-тата годишнина

„Светът има нужда от музика“. Думите са на Райна Кабаиванска, която вчера се срещна с представители на българските медии в навечерието на грандиозния благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта”. Тази кулминация на честванията в юбилейната година на Райна Кабаиванска, организирани от Нов български университет, предстои на 18.12.2014 в зала 1 на НДК.

13 изключителни артисти от школата Кабаиванска, солисти на световни оперни театри и лауреати на престижни конкурси, ще пеят със съпровод на хора и оркестъра на Софийската опера под диригентската палка на Найден Тодоров. Андреа Каре, Вероника Симеони, София Соловий, Виктория Йео, Мария Радоева, Вирджиния Тола, Анаис Мехиас, Ана Петричевич, Елиза Барберо, Чинция Киарини, Антон Марков, Матео Дезоле и Костадин Мечков пристигат от 4 континента, за да бъдат част от празника в родината на своята Маестра.

Програмата на концерта е съставена от продуцента на проекта и изпълнителен директор на НБУ Георги Текев и лично от Райна Кабаиванска. Музика от Моцарт, Белини, Росини, Доницети, Верди, Вагнер, Масне, Чилеа, Сен-Санс и Пучини ще звучи в арии и ансамбли от най-прочутите им и любими на публиката опери. Сценограф и режисьор на спектакъла е актрисата Снежина Петрова. Концертът е благотворителен и събраните средства ще бъдат използвани за стипендии за обучение на бъдещи поколения млади оперни таланти.

„Най-голямата ни гордост трябва да е тази, че ние пълним света. Около 60 души пеят и са били всички стипендианти на моя фонд към Нов български университет", подчертава несравнимата Кабаиванска. Договорът, с който Столична община учреди и обяви официално едногодишна стипендия в подкрепа на млади музикални таланти, бе връчен лично на Райна Кабаиванска от Малина Едрева- председател на Постоянната комисия по култура, образование, наука и културно многообразие към. Стипендията на името на изтъкнатата оперна певица ще се връчва всяка година и ще дава възможност за обучение на един избран с конкурс млад български изпълнител в Модена. Изненада за Райна Кабаиванска беше пархив с нейни изпълнения през годините от златния фонд на Българска национална телевизия. На срещата с медиите бе представен и издаденият преди дни диск Raina Kabaivanska Rarities /„Райна Кабаиванска – рядко изпълнявани арии/. Албумът съдържа изключителни изпълнения от петте десетилетия на световната й кариера, малко познати дори на най-верните почитатели на харизматичното сопрано. Дискът “Raina Kabaivanska Rarities“ е издание на Нов Български университет, където от 2001 г. тя води майсторски класове, през 2002 г. учредява фонд за национални и международни стипендии за млади оперни певци, а от 2010 е член на Настоятелството на висшето учебно заведение.

Какво сподели Райна Кабаиванска в навечерието на 20-тата годишнина, чуйте в прикачения файл под снимката вляво.