Кой дарява 1 млн.рубли на Донецката опера?

Кой дарява 1 млн.рубли на Донецката опера?

Анна Нетребко

Световноизвестната оперна певица Анна Нетребко дари 1 млн. рубли /около 18 980 щатски долара/ от своите лични средства на Националния оперен и балетен театър „Анатолий Соловяненко” в Донецк, Украйна. Благородният жест бе извършен в неделя, 7 декември, по време на третото издание на Международния културен форум в Санкт Петербург. В рамките на събитието руското сопрано взе участие в първия от поредицата камерни концерти заедно с други оперни артисти от Санкт Петербург и от световните сцени.

„Имам приятели, млади музиканти в Донецк. Те ми разказаха как живеят в непрестанна заплаха от бомбардировките, но продължават да идват на репетиции и да изнасят лекции в консерваторията“, заяви Нетребко пред агенция ТАСС. „Аз не съм политик, а просто исках да подам ръка на Донецк“, сподели тя.

Освен дарителски инициативи, Анна Нетребко развива активно своите звукозаписни и концертни проекти до края на годината. На 24 ноември 2014г. се появи най-новият й албум с „Четири песни“ от Рихард Щраус, изпълнени в съпровод на Щатскапеле Берлин под палката на Даниел Баренбойм. Дискът е записан от „Дойче грамофон“ по време на благотворителен концерт през лятото на 2014г., чрез който бяха събрани средства за обновяването на сградата на Щатсопер Унтер ден Линден, Берлин.

На 17 декември тази година Нетребко ще изнесе концерт с арии и дуети от опери на Верди в Двореца на каталунската музика в Барселона, като ще се изяви на сцената със своя годеник, тенора Юсиф Ейвазов. На 20 декември оперната прима ще се появи на сцената на Академията „Санта Чечилия“ в Рим, за да изпълни арии на Лейди Макбет от операта „Макбет“ на Джузепе Верди. Хорът и оркестърът на Академията „Санта Чечилия“ ще бъдат дирижирани от Антонио Папано. На 28 декември Анна Нетребко ще направи своя дебют в Земперопер Дрезден в ролята на Силва Вареску от „Царицата на чардаша“ на Имре Калман. За петия Новогодишен концерт на Щатскапеле Дрезден оперната звезда ще си партнира с перуанския тенор Хуан Диего Флорес под диригентството на Кристиан Тилеман. Събитието ще бъде излъчвано по немския телевизионен канал ZDF в Германия и в 30 държави по света чрез мрежата на Unitel Classica.