Бартоли ще ръководи фестивал до 2021г.

Бартоли ще ръководи фестивал до 2021г.

В Залцбург

Новият „стар” артистичен директор на Залцбургския фестивал „Петдесетница” ще бъде оперната певица Чечилия Бартоли. От 2012г. тя стана първата жена, назначена на този пост от директора Александър Перейра, но сега договорът й е удължен до 2021г. Коментарът на Перейра бе: „Аз съм много доволен, че дългогодишната връзка на Бартоли със Залцбург се оказа толкова вдъхновяваща в миналото, че сега може да поставим фестивала на една нова основа. Завидният кураж, с който се характеризира работата на Чечилия от гледна точка на нейните качества и въображение, бяха достатъчно силен мотив, за да я поканя да се присъедини към екипа на феста”, споделя той.

От 2017г. италианската оперна прима ще си сътрудничи с Маркус Хинтерхойзер в продуцентската работа. Бартоли оценява високо опита си във фестивала на Перейра и заявява, че това е една прекрасна възможност да реализира своите артистични идеи. Една от тях бе новата постановка на „Норма” от Белини, в която носителката на „Грами” изигра главната роля по време на фестивала през 2013г. Този спектакъл даде сериозен тласък за кариерата на мецосопраното, с което тя още веднъж доказа, че е истинска звезда на класическата музика по целия свят. Един от последните й звукозаписни проекти „Норма”, който се появи под знака на Decca, успя да покори класациите за класическа и популярна музика в седем различни държави.

Календарът на Чечилия Бартоли е препълнен с ангажименти. На 8 и 10 декември тя ще гостува в Швейцария, за да представи „Стабат матер” от Перголези в съпровод на ансамбъл „И барокисти” под палката на Диего Фазолис. В новогодишната вечер италианката е поканена в оперния театър в Цюрих, където ще се превъплъти в образа на Пепеляшка от едноименната опера на Росини. Спектаклите под диригентството на Джанкарло Андрета продължават до средата на 2015г.