Кюнг Ва Чунг се завръща

Кюнг Ва Чунг се завръща

След схващане на пръста й

Виртуозната корейска цигуларка Кюнг Ва Чунг обяви своето завръщане на сцената, след като временно се оттегли през 2005г. заради схващане на показалеца на лявата ръка. „По време на една репетиция пръстът ми отказа да помърдне и така спрях да свиря”, припомни Чунг, която гостува за първия си рецитал в Лондон след 10-годишно отсъствие от британската музикална сцена. „Бих могла да отделям повече време за моя личен живот. Затова съм благодарна, че минах през този период без концертиране”, пояснява цигуларката, която е майка на двама сина. „Сега съм по-освободена, защото единственото предизвикателство пред мен е непосредственото ми излизане на сцената”, заяви Чунг пред агенция „Ройтерс”.

Кюнг Ва Чунг е родена през 1948г. в Сеул, като в семейството й има още двама изтъкнати музиканти: нейният брат, диригентът и пианист Мюнг-Вун Чунг и нейната по-голяма сестра, челистката Мюнг-Ва Чунг. Когато е на 17-18-годишна възраст, Кюнг Ва Чунг е високо оценена от цигулари като Пинкас Цукерман и Ицхак Пърлман. Възпитаничката на Джулиард скуул поддържа репертоар от произведения от барока, романтизма и дори произведения от съвременни композитори. Нейният широк музикален спектър намери място в колекция записи на творби от Барток до Менделсон и Брамс, издадени от Decca, в съпровод на пианистите Кристиан Цимерман и Раду Лупу. Кариерата й, изпълнена с концерти и звукозаписни проекти по целия свят, продължава цели 3 десетилетия.

Кюнг Ва Чунг ще изнесе тази вечер концерт в Роял фестивал хол в Лондон в клавирен съпровод на Кевин Кенър. В програмата са включени Соната за цигулка в сол от В.А. Моцарт, Соната за цигулка №1 във фа минор от С.Прокофиев, Шакона из Партита № 2 в ре минор от Й.С.Бах и Соната в ла от Цезар Франк.