Поставят балет за Чавес

Поставят балет за Чавес

Във Венецуела

Подписът му краси различни сгради из цяла Венецуела. Погледът му грее от стотици червени тениски и шапки. Дори има калиграфски шрифт, създаден специално, за да го увековечи. Трайната следа, която оставя Уго Чавес в съзнанието на съвременните венецуелци и в най-новата история на Латинска Америка, се допълва от редица произведения, които и днес се създават в негова чест.

Като знак на почит или част от пропагандата може да се възприеме най-новата артистична проява, посветена на лидера, починал от рак през миналата година. Балетен спектакъл ще разкрие живота на бившия венецуелски президент от уличен продавач на лакомства, приготвяни от папая във формата на паяци, до борец за правата на своя народ. Постановката е финансирана основно с държавни средства, предоставени от правителството и от Държавния железопътен институт на Венецуела. Оригинална музика, акробатика, видеоарт ще бъдат съчетани с театралните и танцови умения на 40 артисти, които са ангажирани за продукцията.

Спектакълът ще бъде представен на 29 ноември в Общинския театър „Тереса Кареньо”, Каракас, по случай 22-та годишнина от революцията, поставила началото на политическата кариера на Чавес. Според режисьорския тандем Мария Кристина и Мария Клаудия Росел постановката прекрачва границите на политиката и достига до високи художествени стойности. Идеята възниква у двете сестри през март 2013г. докато изчакват опашката на поклонението пред тленните останки на лидера. По думите им балетното произведение ще докаже, че чрез танцовото изкуство може да се пресъздаде отново живота и делото на Чавес. Билетите за спектакъла се продават на официална цена от 16 до 44 щатски долара, а на черно могат да бъдат открити от 0.80 до 2.30 долара, уточнява агенция Ройтерс.