Райна Кабаиванска и Анна Томова - Синтова журират в престижния конкурс „Кралица Елизабет”

Райна Кабаиванска и Анна Томова - Синтова журират в престижния конкурс „Кралица Елизабет”

Тазгодишното издание на международния конкурс „Кралица Елизабет”

Тазгодишното издание на международния конкурс „Кралица Елизабет” / от 5 май до 9 юни/ в Брюксел събра някои от най-прочутите оперни гласове в журито – Грейс Бъмбри, Жозе ван Дам и две българки: Анна Томова – Синтова и Райна Кабаиванска. Тази година в конкурса се съзтезават само изпълнители във вокалното майсторство и след селекция от 189 видеозаписа, бяха избрани 98 млади оперни певци, идващи от 26 страни, от тях 82 са жени и 16 - мъже.
Сред цялата тази много сериозна конкуренция, три българки бяха в списъка на допуснатите до първия тур на конкурса. Това са Вера Гиргинова, Антония Раднева и Силвия Тенева. Всяка една от тях вече се представи пред журито, но за съжаление, не продължиха напред в съзтезанието.
Райна Кабаиванска вече за четвърти път оценява младите вокалисти в този конкурс, тя е и доста добре запозната с певческите умения на трите ни певици. За тях участието в конкурса „Кралица Елизабет” тепърва ще бъде още една положителна атестация в биографията им. А след дните, прекарани в Брюксел, г-жа Кабаиванска се завръща отново в Италия, за да
продължи работата си в нейния град Модена. След лятото, можем да я посрещнем отново в България, за майсторския й клас, който вече е станал традиционен в началото на всеки нов концертен сезон. Но какво я очаква сега, след трудното журиране в Белгия - на 26 май в Модена /Италия/ Кабаиванска ще участва в голям концерт по повод 150-та годишнина от обединението на Италия. В концерта ще участват нейните ученици, които тя обучава в Модена, а самата тя ще изпее една малка патриотична песен, написана от Верди.
Райна Кабаиванска бе любезна да разкаже за Класик ФМ впечатленията си от трите български певици, които вече записаха имената си в историята на конкурса „Кралица Елизабет”.
Чуйте част от нейното интервю по телефона от Белгия, което тя даде специално за слушателите на Classic FM.