Нов албум с неиздавани изпълнения на Р. Кабаиванска

Нов албум с неиздавани изпълнения на Р. Кабаиванска

Новият аудиодиск е изненада

Новият аудиодиск е изненада за 80-ия юбилей на голямата оперна актриса

Неиздавани до сега изпълнения на Райна Кабаиванска ще бъдат събрани в нов аудиодиск, чиято премиера предстои непосредствено преди нейния юбилеен галаконцерт на 18 декември т.г. в зала 1 на НДК.

Дискът под заглавие Raina Kabaivanska Rarities /Райна Кабаиванска – рядко изпълнявани арии/, е издание на Нов Български университет, където от 2001 г. тя води майсторски класове, през 2002 г. учредява фонд за национални и международни стипендии за млади оперни певци, а от 2010 е член на Настоятелството.

„Дискът е нашата изненада за нейните почитатели, но беше и за самата Райна“, споделя Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ и продуцент на честванията, посветени на юбилея на певицата тази година. Когато съвсем наскоро научава за идеята, оперната прима има само едно условие – заглавието „Райна Кабаиванска - Божествената“ да бъде заменено с това, под което финално ще излезе диска –просто „рядко изпълнявани арии“.

Дискът ще съдържа нейни изключителни изпълнения от петте десетилетия на нейната световна кариера, малко познати дори на най-верните й почитатели и ще се разпространява в цял свят.

Другата изненада за публиката са и впечатляващи фотографии на Райна Кабаиванска от съвместната работа с други от най-големите артисти на епохата –Калас, Караян, Павароти, Доминго, Карерас, които могат да бъдат видяни от 26.11 до 10.12 на Моста на влюбените до НДК. Те, както и общо 80 внушителни нейни арт-фотоса, са част от новата изложба в рамките на честване годината на 80-тия юбилей на най-известната българска оперна певица по света, след огромния интерес към първата „Райна Кабаиванска – роли и костюми“ през октомври.

Експозицията съдържа снимки, отразяващи знакови моменти от кариерата на певицата, любезно предоставени от Метрополитън опера, Ковънт гарден, Ла Скала, Римска опера, Театро Реал, Софийска опера и други, които проследяват сценичните превъплъщения на оперната прима. Специално внимание е отделено на дебютите на Кабаиванска в периода 2000 – 2014 в „Човешкия глас”, „Жената в мрака”, „Диалози на кармелитките”, „Дама пика”, „Скуола ди гуида”. Представена е и ранната й кариера с дебютите в най-престижните световни театри - Миланската скала (Беатриче ди Тенда), Ковънт Гардън (Отело), Метрополитън (Фалстаф). За пръв път се показват сцени от постановките „Бохеми” и „Вертер” със стипендианти на фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ, играни в Софийска опера и Театро Комунале, Модена.

Кулминацията в календара на Юбилейната година на Райна Кабаиванска е благотворителният юбилеен галаконцерт на 18.12.2014 в НДК. В него примата ще участва заедно с 13 от най- успешните си ученици със световна кариера.

От понеделник в продажба ще бъдат допълнителни билети за най-верните почитатели на Кабаиванска.

Събитията в чест на юбилея на Райна Кабаиванска са организиран от Нов български университет, под патронажа на Президента на РБ г-н Росен Плевнелиев, с партньорството на Софийска община, Софийска опера и балет и НДК и с подкрепата на „Фондация Америка за България”, „Фантастико”, „Алфа банк” и „Нестле”.

Концертът е благотворителен и средствата от продадените билети ще бъдат използвани за стипендии за обучение на бъдещи поколения млади оперни таланти.