Почина кларинетиста Дитер Кльокер

Почина кларинетиста Дитер Кльокер

Той преоткри т.нар harmoniemusik

На 75-годишна възраст почина кларинетиста Дитер Кльокер. Той е роден през 1936г. в немския град Вупертал. Музикантът е основател на немския камерен оркестър Consortium Classicum, с който вдъхна нов живот на произведения от 17 век, написани за кларинет.
Кльокер е признат за един от най-добрите кларинетисти от своето поколение, а неговите звукозаписи и до днес вълнуват меломаните по света. Репертоарът на оркестъра  Consortium Classicum, който дирижира, включва музика за духови и струнни инструменти от композитори като Моцарт, Шуберт и Хайдн, както и малко познатите Антонио Казимир Картелиери, Фердинанд Риес и Антон Реиха.
Повече от 25 години от своя живот Дитер Кльокер отдава на преподаването на кларинет във Висшето музикално училище във Фрайбург. Освен това, той пише статии и есета за музиката. Кларинетистът е записвал за компании като EMI, Orfeo, MDG и CPO.
Един от най-известните му албуми е с Ноктюрните на Хайдн, записани през 1974г. за EMI. Сред последните му записи е DVD за компанията MDG, което съдържа концертите за флейта и кларинет на Картелиери.