Леночи: Райна Кабаиванска е уникална!

Леночи: Райна Кабаиванска е уникална!

Интервю с главния редактор на “L'Opera“

„Райна Кабаиванска е уникална, защото тя наистина е голям артист и безспорен талант. Знае как да преподава, да предаде на младите хора нейното личностно присъствие и нейната човещина”- това сподели главният редактор на престижното списание със световна известност “L'Opera“ г-н Сабино Леночи. В ефира на Класик ФМ радио той разкри предисторията на своето познанство с оперната ни прима, с която се среща за първи път преди 40 години в гримьорната на Театро Комунале ди Болоня. „Когато Райна ми говори за София, за България и за тази своята връзка с България, е наистина чудесна. Трябва да ви кажа, че тя е един мост между две различни култури, между две различни европейски страни”, отбелязва Леночи.

В продължение на повече от 20 години, списание „L'Opera“ проследява кариерата на изтъкнатото сопрано, но също публикува интервюта и портрети на млади оперни артисти, диригенти, сценографи, режисьори. В изданието намират място статии, анализи, рецензии, критики от независими и достатъчно компетентни автори. Нещо повече, изданието помества ежемесечно и актуализираните оперни афиши на повече от 130 световни оперни театри, както и подробности за нови звукозаписни продукции. „Икономическата криза съкрати броя на оперните продукции, но също така занижи и тяхното качество”, коментира Сабино Леночи пред водещия на „Сутрешно кафе” Георги Митов-Геми. „Криза има и при музиколозите или хората, които са отдали живота си на тази сложна дейност, наречена музикална критика. Към това ще прибавя четенето на музикална литература, разбирането за музика. Днес кризата се дължи и на хората, които искат да пишат за опера, но не разбират много добре оперното изкуство”, смята Леночи. Цялото интервю с главния редактор на престижното списание “L'Opera“ ще откриете в звуковия файл вляво под снимката.

Г-н Сабино Леночи гостува в България в рамките на Юбилейната година на Райна Кабаиванска, организирана от Нов български университет /НБУ/. Като част от честванията през декември 2014г. предстоят две забележителни събития – издаването на биографичната книга-албум „Райна Кабаиванска“, както и галаконцертът „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“. Концертът ще се състои непосредствено след рождения ден на оперната дива, на 18 декември 2014 г. от 19 часа, в Зала 1 на Националния дворец на културата. В Юбилейния благотворителен галаконцерт българската публика ще има уникалното удоволствие да чуе най-прочутите ученици на Райна Кабаиванска и нейни стипендианти през годините – днес, изпълнители от сцените на големи оперни театри по света, представени лично от великата оперна прима, в една епохална комбинация с оркестъра на Софийската опера и балет под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. Средствата от всеки закупен билет ще подкрепят следващото поколение млади оперни певци и каузата на Райна Кабаиванска да дарява своя опит и талант.