Датски политици спорят за оркестър

Датски политици спорят за оркестър

Ще закрият ли музикалния състав?

Както вече ви съобщихме, Националният камерен оркестър на Дания е под заплаха от закриване. Решението бе одобрено в парламента на Дания, което постави в неудобно положение датския министър на културата Мариане Йелвед. От своя страна, опозиционните партии на Левицата, на Датската народна партия и на Консерваторите заедно с лявото крило на Червено-зеления алианс гласуваха против решението за промяна, като поясниха, че Йелвед не може да пренебрегне с лека ръка политическата съпротива срещу закриването на оркестъра. „Когато се преразглежда договор за обществена услуга, те трябва да се съобразят с всички в парламента. Ние смятаме, че Националния камерен оркестър на Дания няма да бъде спрян”, заяви Йорген Арбо-Баер в новините на обществения тв.канал. Той определи идеята на Датското радио за закриване на оркестъра като „неморален акт”, тъй като медията е длъжна да изпълнява клаузите по договора за обществена услуга, който периодично се подновява от Министерството на културата на Дания. През последния месец датския министър на културата Мариане Йелвед разговаря с представители на медията, за да обсъдят сключването на нов договор за обществена радио и телевизионна услуга, в който попада дейността на оркестъра.

От своя страна, управляващите социалдемократи заявиха, че политиците не трябва да се намесват в решенията на Датското радио, което отговаря за своите бюджетни цели. Същевременно те припомниха и идеята на опозицията за съкращаване на милиони евро от оперативния бюджет на Датското радио. „Това е лицемерно и популистко”, заяви говорителят на социалдемократите Трьолс Равн.

Оркестърът е основан преди 75 години, а дейността му се управлява от държавния радио и телевизионен оператор DR /Датското радио/. Днес в състава на оркестъра влизат 42-ма музиканти. Предложението за закриване на Националния камерен оркестър на Дания е една от мерките в плана за свиване на бюджета на Датското радио със 161 млн.крони годишно. Освен това, в плана бе предвидено и закриване на 200 работни места.