Рене Флеминг се оттегля от сцената?

Рене Флеминг се оттегля от сцената?

За Супер Боул и новия й коледен албум

След участието й в Супер Боул през февруари, където изпя Химна на САЩ „Знаме, обсипано със звезди”, Рене Флеминг се зае с подготовката на новия си коледен албум. Оказва се, че нейните почитатели, които желаят да я видят в оперен спектакъл, трябва да побързат. Причината за това е, че 55-годишната Флеминг възнамерява да се оттегли от сцената след около 3 години. През този период тя има планирани участия в опери от Щраус, Моцарт и Дворжак. „За сопрано като мен не остава почти нищо след определена възраст“, обяви изтъкнатата оперна певица. Пред агенция „Ройтерс” тя заяви, че може да продължи да работи като творчески консултант на Лирик опера, Чикаго и да изнася рецитали. Освен с гласа си, Рене Флеминг е едно от най-разпознаваемите лица заради многобройните й участия в предаванията на живо от Метрополитън опера, които се излъчват по целия свят.

„Ефектът на Супер Боул промени до известна степен моя живот през тази година, като се има предвид броя публика, която слушаше изпълнението ми”, отбеляза оперната певица. „На стадиона с 80 000 души беше невероятно, но и доста трудно заради закъснението на отразяващия се звук, рева на тълпата в неочаквани моменти, хеликоптерите Блек Хоук, които обикаляха във въздуха... Трябваше ми много сериозна психическа подготовка, за да отида там и да се съсредоточа”. В музея на Смитсъновия институт във Вашингтон вече е изложена роклята, с която Рене Флеминг се появи в Супер Боул. Класическият модел е изработен от коприна специално за случая от американската модна дизайнерка Вера Ванг. Роклята стана част от музейната експозиция, посветена на 200 години от написването на Химна на САЩ, създаден по текст на Франсис Скот Кий.

В интервюто за „Ройтерс” Рене Флеминг припомни заглавието на новия си звукозаписен проект - „Коледа в Ню Йорк”. В диска, който се появи на музикалния пазар на 3 ноември 2014г., са включени нейни интерпретации на коледни песни с участието на тромпетистите Уинтън Марсалис и Крис Боти, джаз вокалиста Грегъри Портър, поп-певеца Руфъс Уейнрайт и др. С блясък и изтънченост певицата създава първия си албум, посветен на празника, и пренася слушателя в коледната атмосфера на Пето авеню, до елхата при Рокфелер център и сред кънкьорите в Сентрал Парк, Ню Йорк.