По колко паунда се полагат в Ковънт Гардън?

По колко паунда се полагат в Ковънт Гардън?

Балетисти и балерини искат повече

Кралската опера „Ковънт Гардън” в Лондон попадна във вихъра на скандала, след като стана ясно, че професионалните танцьори от трупата получавали само 9,14 британски паунда на час по време на репетициите. В изявление на Мрежата на свободнопрактикуващите танцьори ”Equity” бе публикувано съобщението, че на балетисти и балерини са предложени по-малко от 10,70 лири на час, като такава ставка получават продавачите на билетите на оперния театър. Според публикацията „минималната разлика показва огромно разминаване и липса на достойна оценка в сравнение с други дейности, които се извършват на свободна практика”. В съобщението се посочва, че танцьорите работят в по-ограничен мащаб и със сравнително нисък бюджет. „Минимумът е 430/440 британски лири на седмица. Защо не сме по-добре или поне еднакво платени, имайки предвид, че работим в една от най-големите и субсидирани арт организации в страната? Въпросът се налага особено в сравнение със заплатата на други артисти, работещи в оперни театри.” Първоначалната информация бе заменена с ново изявление, в което се посочва, че публичното оповестяване на позициите на ”Equity” е било грешка. „Нашето намерение не е да се противопоставяме на Кралската опера”, пише говорителя на организацията Хилари Хадли.

От „Ковънт Гардън” признават, че са водени преговори с танцьорите на свободна практика, но не са засягани ставките за техните възнаграждания. Главният оперативен директор на Кралската опера Сали О’Нийл коментира пред британския вестник „Гардиън”, че ставките в институцията за различни в зависимост от съответния персонал. „Заплащането на касиерите се договаря и съгласува с друга професионална организация - The Broadcasting, Entertainment, Cinematograph and Theatre Union/ Съюз на театралните, филмови и телевизионни дейци и творците от развлекателната индустрия/. Ние вярваме, че целият персонал в театрите и артистичния състав са част от колективен процес за създаването на най-добрата опера или балет в света и всеки един играе важна роля в осъществяването на тази цел”, обяснява О’Нийл.

Преговорите между засегнатите професионални танцьори и ръководството на оперния театър ще продължат. Дискусиите им ще протекат на фона на номинациите, които получиха балетисти и балерини от „Ковънт Гардън” за Националните награди за танцово изкуство във Великобритания, а победителите ще бъдат обявени на 26 януари 2015г.