Максим Ешкенази открива петия сезон на „Музиката на Америка“ с кино и класика

Максим Ешкенази открива петия сезон на „Музиката на Америка“ с кино и класика

Звездните солисти са цигуларят Светлин Русев и пианистът Георги Черкин

След 10 дни ще бъде открит петият сезон на цикъла „Музиката на Америка“, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. На 21 ноември, петък, в зала „България“ под диригентството на Максим Ешкенази Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи програмата „Кино и класика“. В нея са събрани няколко филмови пиеси, превърнали се в класика, а също и класическа музика, добила огромна популярност, след като е използвана в киното. Сред филмовите заглавия в програмата са „Междузвездни войни“, ,„Кръстникът“, „Доктор Живаго“, които ще се редуват с любими на публиката класически пиеси.

Двама звездни солисти са поканени за концерта – в първата част пианистът Георги Черкин ще представи „Рапсодия в синьо“ от Джордж Гершуин и една българска композиция, в която също се преплитат киното и класиката – фантазия за пиано и оркестър „Проксима“ от големия наш композитор Борис Карадимчев, по мелодиите на неговите незабравими песни „Бяла тишина“, „Хора и улици“, „Оставаме“, „Ако не беше ти“, част от тях, също писани за филми. Българската част от програмата „Кино и класика“ се допълва от култовата мелодия из филма „Осъдени души“ от Митко Щерев.

Във втората част на концерта публиката ще чуе харизматичния цигулар Светлин Русев с бравурната Фантазия „Кармен“ от Пабло Сарасате. Солистът ще покаже и своята страст към тангото с Libertango от Пиацола и „Por una cabeza“ от Карлос Гардел – музика която винаги свързваме с незабравимата танцова сцена на Ал Пачино и Габриел Ануар от филма „Усещане за жена“.

Концертът се посвещава на 20-годишнината на Класик ФМ радио – основен медиен партньор на събитието.

Следващият концерт от цикъла „Музиката на Америка“, отново с диригент Максим Ешкенази, ще бъде на 30 януари със солист американската цигуларка Елизабет Питкерн. Тя е притежателка на забележителния инструмент „Страдивариус“ Red Mendelssohn, цигулката за която се счита, че е вдъхновила филма „Червената цигулка“, отличен с „Оскар“. Елизабет Питкерн ще свири пред българската публика Концерт в сол минор от Макс Брух.