Кабайе се споразумя с данъчните

Кабайе се споразумя с данъчните

Ще избегне ли тежка присъда?

Монсерат Кабайе успя да постигне споразумение с Данъчната агенция на Испания, след като бе повдигнато обвинение срещу певицата за предполагаема данъчна измама на държавната хазна. Оперната прима бе заподозряна в укриването на печалби от концерти в чужбина чрез компания в княжество Андора. Сумата, с която Кабайе е измамила испанските данъчни власти, възлиза на повече от половин милион евро. Съгласно споразумението, испанската оперна певица трябва да приеме фактите и да плати 50 % от предвидената глоба. В замяна на това тя ще получи по-малка присъда -лишаване от свобода и дори по-малко посещения на съдебни заседания, коментират източници от съда пред испанския вестник „Ел Паис”.

От пролетта на тази година 81-годишната Кабайе се опитва да постигне споразумение заради това, че е пропуснала да плати данък върху доходите на физическите лица за 2010г., който възлиза на сумата от 508 562 евро. Същата година Монсерат Кабайе е внесла приходите си от стопанска дейност (около 2 млн. евро) в банка в Андора, за да избегне плащането на данъци в Испания, въпреки че испанският град Барселона е отбелязан като място на нейното обичайно местопребиваване. Печалбите от концерти и записи, направени през 2010г. в Европа, са попаднали в сметките на фирма, регистрирана в Андора, се посочва в обвинението срещу оперната дива.

Според испанското законодателство, наказанието с лишаване от свобода (в случая, поради данъчна измама) е придружено от финансова санкция. Обикновено размерът на глобата е 65% от дължимата сума към хазната. След преговорите Кабайе трябва да плати около 250 000 евро. С приемането на фактите по делото от страна на сопраното се получава „смекчаващо вината обстоятелство”, с което присъдата й ще бъде по-различна от предвидената за подобен род престъпления. Изпълнението на самата присъда също може да бъде прекратено, тъй като Монсерат Кабайе не е осъждана и няма криминално досие.

По време на преговорите бе взето предвид и крехкото здравословно състояние на оперната певица. През октомври 2012 г. Кабайе получи малък инсулт и счупи ръката си в Русия, след което бе транспортирана в испанска болница. Поради двигателните си проблеми тя трябваше да бъде изслушана от съдия-следовател в своя дом, разположен близо до централната жп.гара Сантс в Барселона. Въпреки че вече е платила част от дължимата сума, Кабайе уточни, че преди 4 години е живяла постоянно в община Сан Джулия де Лория /Sant Julià de Lòria/, Андора, и е пътувала до Барселона за лекарски прегледи и за самолетни полети от летище Ел Прат. Изтъкнатото испанско сопрано добави, че не се е намесвала в управлението на данъците от своята дейност, а идеен инициатор на порочната практика е бил нейн консултант, който вече е починал.