Първата световна война и Берлинските филхармоници

Първата световна война и Берлинските филхармоници

Изложба разкрива архивите на оркестъра

В южното фоайе на седалището на Берлинската филхармония бе открита изложбата „Първата световна война- изследване на архивите на Берлинските филхармоници”. В експозицията са представени последиците от войната, които са оказали влияние върху всекидневния музикален живот на престижния оркестров състав. Изложбата включва програми, снимки, брошури и други предмети, които са част от доказателствата за сериозната намеса на войната в музикалния живот.

Експозицията показва как творби от „вражески” композитори са били избягвани или изваждани от концертните програми. Културната проява запознава посетителите с лицата и историите на музикантите, които се включват във военните действия. Една от витрините е посветена на участието на Берлинските филхармоници в събития с благотворителна цел. Оркестърът се е включвал в гала концерти, организирани от немския маршал Паул фон Хинденбург /втори президент на Германия в периода 12 май 1925г.- 2 август 1934г./ и Кайзер Вилхелм ІІ – Крал на Прусия /управлява Германската империя от 15 юни 1888 до 9 ноември 1918г./. Изложбата хвърля нова светлина върху различни аспекти на събирането на средства по време на Първата световна война.

Сред важните акценти в експозицията е личността на пианиста Паул Витгенщайн. По време на войната той бива ранен и губи дясната си ръка, като продължава да изпълнява собствени произведения или творби по поръчка, които са предназначени за изпълнение на лява ръка. Някои от тези музикални шедьоври са изпълнени за първи път пред публика в съпровод на Берлинската филхармония.

Изложбата „Първата световна война- изследване на архивите на Берлинските филхармоници” продължава в сградата на оркестъра до края на януари 2015г.