Алек Аведисян /България/ и Евгения Йеремич /Сърбия/ са победителите във Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” - Панагюрище`2014

Алек Аведисян /България/ и Евгения Йеремич /Сърбия/ са победителите във Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” - Панагюрище`2014

в конкурса „Елена Николай” - Панагюрище`2014

В Деня на народните будители в Панагюрище се състоя официалната церемония по награждаване и галаконцерт на лауреатите от Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”, 2014.
Специални гости на събитието бяха вицепрезидентът на република България г-жа Маргарита Попова, патрон на Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”, Панагюрище`2014, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и областният управител на Областна администрация Пазарджик г-н Иван Йорданов.

24 млади оперни певци от България, Македония, Сърбия, Италия и Испания се включиха тази година в надпреварата за награди във второто издание на Международния конкурс за млади оперни певци на името на оперната легенда Елена Николай в Панагюрище. Конкурсът се проведе от 30 октомври до 1 ноември на сцената на Театър Дом-паметник-Панагюрище в два тура, като до втори тур бяха допуснати 18 кандидата. Авторитетното жури от световни оперни имена: Христина Ангелакова – Председател на журито и членове: Дарина Такова, Радмила Бакочевич /Сърбия/, Джорджо Мериги и Франческо Ернани от Италия, разпредели наградите между 11 млади оперни певци.

Първа награда жени бе присъдена на 23-годишното сопрано Евгения Йеремич от Сърбия, която спечели още две допълнителни награди: наградата на публиката за изпълнение на ария от български композитор и дебют в спектакъл на Пловдивската опера. Алек Аведисян е носителят на първа награда за мъже, който спечели и приза за най-добро изпълнение на ария от Моцарт и бе награден с участие на Единадесетия музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец. Алек Аведисян спечели и допълнителната награда, предоставена от Държавна опера-Русе за дебют в спектакъл на театъра.

Втората награда за жени се поделя от Биляна Трайковска и Гонца Богоромова от Македония. Втора награда мъже спечели басът Стефан Димитров /България/.

Трета награда жени се поделя между два мецосопрана Йоана Кадийска и Венера Котларова, а третата награда мъже – между тенора Роберто Вирджили от Италия и баритона Август Методиев от България.

Наградата за най-млад изпълнител отиде при Божидар Божкилов – бас, който е на 21 години.

Специалната награда за участие в Майсторския клас на Дарина Такова през 2015 година, предоставена от Фондация „Лятна академия на изкуствата” - Созопол и фондация „Дарина Такова” за обучение и подпомагане на млади оперни певци спечели Сребрина Минева /България/.

Вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова – почетен патрон на конкурса, връчи двете Първи награди. Маргарита Попова пожела на лауреатите усърдие и себеотдаденост, за да продължават да радват публиката с красотата на таланта си.

Останалите награди бяха връчени от Галина Матанова – заместник-кмет на община Панагюрище и председател на организационния екип на Международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”, инж. Делчо Николов – изпълнителен директор на „Асарел-Медет” АД, Юлияна Дечева – асистент в програма изкуство и култура във Фондация „Америка за България”, от членовете на журито – Дарина Такова, Радмила Бакочевич, Джорджо Мериги и Франческо Ернани. Награди връчиха и диригентът на Държавна опера Пловдив Лучано Ди Мартино, Петя Великова – Председател на Фондация „Лятна академия на изкуствата” – Созопол, Дарина Такова – като генерален директор на Фондация „Дарина Такова”, Сийка Лапачка – ПР, арткоординатор на Музикален фестивал „Моцартови празници” – Правец и Соня Гарчева – главен координатор на Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”.

С благодарност за безценната подкрепата, плакети и благодарствени писма връчи заместник-кметът Галина Матанова на Юлияна Дечева – асистент в програма изкуство и култура във Фондация „Америка за България”, на инж. Делчо Николов – изпълнителен директор на „Асарел-Медет” АД и на представителя на „Оптикс” АД – Таня Петрова, ръководител отдел „Оптика”.

Празничната вечер завърши с вълнуващ галаконцерт на лауреатите на Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” - Панагюрище`2014 в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Пловдив с концертмайстор Виеслав Новак под диригентството на Лучано Ди Мартино. Носителите на награди изпълниха арии от опери на Джоакино Росини, Гаетано Доницети, Шарл Гуно, Джузепе Верди, Рихард Вагнер, Любомир Пипков.

Цветя бяха поднесени от Областния управител на Областна администрация Пазарджик г-н Иван Йорданов и от „Оптикс” АД.