24 май – сред българите извън България

24 май – сред българите извън България

Българската общност на много места по света отбелязва

Българската общност на много места по света отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24май.
В Никозия, столицата на Кипър организират симфоничен концерт с произведения на Панчо Владигеров, изпълнени от български музиканти, които живеят и работят там.
Ще се включат и кипърци, които са учили в България /на 25 май/. Този концерт, както и още други събития по повод празника, се организират в залата „Famagusta gate” в Никозия.
А в деня на самия празник 24 май, един български хор ще зарадва нашите
сънародници в Унгария - хор „Стамен Панчев” от Ботевград ще пее пред българската общност в Будапеща.
В Северна Ирландия наши музиканти също инициират свой
концерт по случай празника - Веселка и Николай Иванови. На 24 май и на 3 юни те подготвят концерти на „Виртуозо Иванов” с приятели от България, Полша, Русия, Чехия, Литва и Ирландия. Събитието ще се състои от 2 части, съответно на 24-ти май в Арт Център Шон Холивуд, гр. Нюри, Северна Ирландия и на 3-ти юни в Маркет Плейс
Театър, гр. Арма, Северна Ирландия. И в Дъблин се подготвят да отбележат този ден с програма, която ще бъде поднесена на нашата общност там на 28 май – участват ученици и учители от Неделното българско училище „Азбука” и от танцовия клуб „Ритъм”,Gleeson Hall, Dublin, Institute of Technology.
Белгийско-българската асоциация BuBelFriends вече представи своята програма – на 22 май в Антверпен, Белгия. Светлата дата в българския календар е патронен празник на учениците от българското училище „Св.Св.Кирил Методий” в града. Имаше поетично- музикална програма и фотоизложба. На този ден се състоя и награждаването на лауреатите на Третия фотоконкурс за деца „Антверпен”, а класическа музика звуча в
изпълнение на Иван Корековски – пиано и Никола Дюпон – цигулка.
24 май отпразнуваха и българите в Екс ан Прованс, Франция, заедно със свои френски съмишленици. Френско-българската асоциация „Provence Bulgarie” организира преди няколко дни музикална вечер, на която бе поканен певецът Бисер Костадинов.
Отвъд океана в САЩ, българската общност също организира специални събития – сред тях „Дни на българската култура и славянска писменост в Чикаго”, по идея на Българо- американския център за културно наследство в града.